Kíváncsiak vagyunk a világ leghosszabb függőhídjára? Kobe városában találjuk meg, Japánban

Tíz év kellett hozzá, hogy a tervből valóság váljon. A japán mérnökök 1988-ban kezdtek hozzá egy olyan hosszú híd megtervezéséhez, mely később a világ leghosszabb függőhídjaként vált ismerté. Az Akashi Kaikyo híd Kobe városát köti össze az Awaji-szigeten található Iwaya városával.

Méreteit úgy a legegyszerűbb elképzelni, ha vesszük a Brooklyn hidat, mely az Egyesült Államok egyik legrégebbi függőhídja és Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal. A világ első acélkábeles függőhídja 1903-ig a leghosszabbnak is számított. Jelenleg három Brooklyn híd kellene ahhoz, hogy kitegye az Akashi Kaikyo híd által átszelt távot.

A Honshu és Awaji-szigetet összekötő híd egy borzasztó komp baleset okán épült meg. A mérnökök azután kezdtek el gondolkodni egy ilyen nagyszabású terven, miután a szerencsétlenül járt komppal együtt, száznál is több kisgyerek és felnőtt süllyedt el 1955-ben. Két millió munkás dolgozott a híd megépítésén 10 éven keresztül – a végeredmény nem csak a világ leghosszabb, de legmagasabb hídja is lett.

Az Akashi híd majdnem négy kilométer hosszú, a megépítéséhez felhasznált drótkötelek pedig hétszer körbe érik a Földet. Felépítéséhez 181 ezer tonna acélt és 1,4 millió köbméter betont használtak. A híd egyike annak a Kobe-Awaji-Naruto hármas autópálya rendszernek, mely összeköti Honshu és Shikoku szigetét.

Kobe városában, a híd lábánál van egy látogatóközpont, ahonnan egy fantasztikus megfigyelő folyosó indul ki a híd alatt, 50 méterrel a víz fölött. A Maiko Promenádról lenézhetünk az Akashi-szorosra és az Osaka-öbölre is. A folyosót a kobei oldalról induló lifttel érhetjük el.

A promenád minden nap nyitva van reggel 9 órától este 18-ig. A nyári szünetben és az Arany Hét idején 19 óráig.
December 29-31-én zárva tart.
A belépési díj 250 japán Yen (hétvégenként 300 japán Yen
like-post-icon