Látogassunk el a piacok városába, Sarlat-la-Canéda-ba!

Méz-sárga házak festői szépségű kuszasága, megannyi titkos kis utca, tér és piac varázsolja el azokat, akiket Sarlat-la-Canéda városába csábít a kíváncsiság. Mivel a régióban itt maradtak fent legjobban a középkori építészet remekei, ezért kedvelt helye a filmforgatásoknak és a gasztronómia szerelmeseinek.

A franciaországi Dordogne megyében található városka egyike a régió legkeresettebb helyeinek, illetve az ország legismertebb településének. A ranglistákon mindig szilárdan az elsők között tartja magát, mivel nehezen lehet ellenállni bájának, főleg ha az ember nyáron, azon felül is piacnapon vetődik macskaköves utcáira.

A sokszor csak Sarlat-nak nevezett várost szinte mindig ellepik a kül- és belföldi turisták, de a Dordogne folyótól pár kilométerre eső település középkori óvárosa még így is meg tudta őrizni történelmi szépségét. Hosszabb nevét egyébként azért kapta, mert egybe olvadt nem annyira híres szomszédjával.

A város érdekessége, hogy Franciaország egyik legkiemelkedőbb építésze Jean Nouvel itt született Sarlat-ban. Sőt még arra is vállalkozott, hogy a városközpontban álló Sainte-Marie templomot teljes egészében felújítsa. Az építész egy teljesen új életet adott a 12. században lerombolt, majd 1365-ben újraépített templomnak. Ma a kortárs és a 14. századi építészeti elemeket egybe olvasztó épület egy elegáns fedett piactérnek ad otthont.

A hozzá kapcsolódó harangtorony, pedig a város egyik legkedveltebb látványossága lett, ugyanis egy üvegkupolás panoráma lift kapott benne helyet. A látogatók minden év júniusától egészen szeptember elejéig élvezhetik a 360 fokos csodálatos kilátást a torony tetejéről.

De a város története, még ilyen különlegességek mellett is elsősorban a roskadásig telt piacokról, a foie gras-ról (libamáj) és a szarvasgombáról szól. Legismertebb piacain ugyanis a libatermékeké a főszerep – de nem ám csak egy-két fajtát találunk itt – annyiféle termék sorakozik az asztalokon, hogy választani sem lehet közülük.

És ez duplázódik, ha az éves Fest’oie, azaz a libafesztivál idején érkezünk (február harmadik vasárnapja). Ekkor nem csak a szárnyasból készült friss ételeket találjuk itt, hanem magát az élő állatokat is, illetve a város legjobb séfjeit, akik szabad tűzön készítik a finomabbnál finomabb étkeket.

Ha még nem jártunk errefelé, és szeretnénk megízlelni, az igazi francia piaci hangulatot, akkor erősen ajánlott, hogy a szombati piac legyen a fő úti célunk. A piac a St-Sacerdos katedrális körüli utcákon húzódik végig és a szezontól függ, hogy éppen milyen hús és zöldségkülönlegességeket találunk az egyes árusoknál. Kaphatunk helyi gombaféléket, kacsa- és liba termékeket, illetve télen külön szarvasgomba vásár is van. A csütörtöki esti piac már csak ráadás.

like-post-icon