Lila levendula ködben úszva, Aix-en-Provence festői városában!

Dél-Franciaország egyik legszebb városa minden érzékünkre hat. A piacok gyümölcsöktől, zöldségektől és virágoktól roskadozó asztalai, a provence-i konyha aromája, a régi szökőkutak zubogása mind a kíváncsi turistákat akarják a bűvkörükbe vonni. És évtizedek óta sikerrel is járnak, hiszen a Marseille-től 31 kilométerre fekvő Aix-en-Provence már rég nem volt annyira látogatott, mint az elmúlt években.

A Földközi-tenger partjától mintegy 30 kilométerre, Marseille-től észak felé fekszik Aix-en-Provence városa. Dél-Franciaország egyik legsikeresebb turistacsalogatója tényleg olyan, mint a képeslapokon és az újságok fotóin. Ha egyszer felötlik bennünk, hogy jó lenne személyesen is látni, ne habozzunk és vágjunk bele az utazásba. Ez az utánozhatatlan „lila levendula” táj olyan vidéke Franciaországnak, mint Olaszországnak Toszkána. Nem szégyen ha a hangulatuk néha össze is keveredik a fejünkben.

Aix-en-Provence városa ahol a legutóbbi adatok szerint 140 ezren laknak, az 1000 méter magas Saint Victoire-hegy lábánál fekszik. Mielőtt nekiindulunk róni az utcákat, érdemes tudni, hogy Provence egykori fővárosában járunk. Bár rangját azóta elvesztette, de gyógyfürdőhelyként, művészek búvóhelyeként még ma is ugyan annyira kedvelik mint régen.

A városközpontot a Cours Mirabeau, egy forgalmas sétány osztja ketté; itt húzódott korábban a város főútja. Az egyik oldalon a középkori óváros található, a másikon pedig az arisztokratikus Mazarin-negyed. Az óvárosban keskeny, kanyargó utcákon sétálhatunk, míg mellettünk, szűk bejáratú lakóházak, sok kis üzlet és étterem suhan el. A másik oldalt 17. századi, díszes homlokzatú paloták uralják és árnyas kertek, ahol megpihenhetünk.

Nagyobb ipari létesítményekkel nem rendelkezik a város, így inkább a zöldség- és gyümölcstermesztésre, valamint a vendéglátásra fókuszál. A vidék fontosabb ágazatai a gyümölcs-, mandula-, olajbogyó termesztés és feldolgozás, valamint a szolgáltató- és vendéglátóipar. Ehhez hozzátartozik, hogy szinte nincs olyan nap a településen, amikor ne lenne valahol piac. A hagyományos vásárok éppolyan kedveltek és látogatottak, mint mondjuk egy nemzetközileg elismert múzeumi tárlat. Egy vásári séta alkalmával találhatunk helyi borokat és olívaolajakat, valamint olyan helyi specialitásokat is, mint a calisson, ami egy csónak alakú marcipános desszert.

Három híres Cézanne-i helyszín

Paul Cézanne, aki itt született és halt is meg Aix-en-Provence városában, képeinek nagy részét a településen található műhelyében, az apja tulajdonában lévő birtokon, és abban a kőfejtőben állította ki, ahol a legtöbbet alkotott. Ezeket a helyeket egyénileg és vezetett csoportokkal is megtekinthetjük. A műhelyben lehet leginkább megérezni a művész jelenlétét és zsenialitását. Ezen a helyen gyűjtötték össze a festő legkedvesebb tárgyait. A Jas de Bouffan Birtok területén Cézanne 36 olajfestményt, illetve 17 akvarell képet alkotott, melyek a házat, a farmot, a ligetet, a gesztenyefákat és a szobrokat ábrázolják.

A Les carrières de Bibémus, vagyis az elhagyott kőfejtő az utolsó helyszín. A művész 1895 és 1904 között dolgozott itt és 11 olajfestményt, valamint 16 akvarell képet festett az idő alatt.
Ezen helyszínek mellett azonban érdemes még megnézni a A Granet Múzeumot, ahol a „Cézanne à Giacometti” gyűjteményen keresztül körképet kaphatunk a 20. század művészetéről 19 Giacometti művön, illetve Léger, Mondrian, Klee, Staël, Picasso és Cézanne festményein keresztül. Szintén kulturális látnivaló a Saint-Sauveur Katedrális, melyet az 5. századtól kezdve egészen a 18. századig alakítottak, így több építészeti stílus keveredik benne. A belső keresztelőkápolna például 5. századi stílusjegyeket hordoz, míg az elegáns kolostor 12. századi.

A Mirabeau udvar és teraszos kávézói zárhatják is az utunkat, de arra is tökéletesen megfelelő helyszín, hogy megtervezzük a következő provence-i napot.

Kedvezményes városlátogatás:

Az AIX CITY PASS a legjobb megoldás, ha kedvezményesen szeretnénk felfedezni a várost. A kártya 5 napig használható fel, 5 látnivaló megtekintésére: a Cézanne Műhely, a Jas de Bouffan Birtok és a Granet Múzeum, 1 idegenvezetős városnézés és 1 felfedező út kisvasúttal. Érvényes 1 fő részére április 1-től, október 31-ig.

A PASS pour Aix et le pays d’Aix – Városnézésre és a környező vidék felfedezésére alkalmas kedvezményes kártya. Egész évben érvényes és számos kedvezmény igénybevételére feljogosít. A partnerek listáját a helyi idegenforgalmi irodától (Office de Tourisme) lehet kérni.
like-post-icon