Lisszabonból 40 perc alatt már a mesebeli Sintra városában lehetünk! Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget

Sintra városába a legtöbbször úgy látogatnak el a turisták, mint Budapestről Szentendrére. És a hangulat sem sokkal másabb, csak egy picivel több és színesebbek a látnivalók. Mivel autóval körülbelül 40 perc alatt elérhető Sintra, ezért egy fővárosi látogatást mindenképpen turbózzunk fel vele, ha megtehetjük.

A portugál királyok kedvenc nyári lakhelye, mára közkedvelt turisztikai célponttá vált. Palotái és a városközpontban található királyi villa, a Palácio de Vila, és a hegytetőn elhelyezkedő Pena Palota, a Palácio Nacional de Pena, a város legszebb látnivalói. A világörökséggé választott Sintra nagyon sok művészt, költőt, írót és festőt ihletett meg az idők során: Lord Byron például földi paradicsomnak nevezte a hegyoldalba épült színpompás települést, ahol a látogatónak az az érzése támad, mintha az évszázadok során egymás hátára építették volna a házakat. Sintra azok közé a vonzó környékbeli kis városok közé tartozik, ahova a fővárosiak a nyári nagy melegben elmenekülnek; ilyen még Cascais és Estoril is. De nem véletlenül Sintra része az Unesco kulturális világörökségének. A város pazar és extravagáns, de valahogy mégsem csap át giccsbe az egész.

A Városháza például egy mesébe illő, fantáziadús, tornyos épület, míg a a Palacio Nacional jellegzetes, felfelé szűkülő kéményeivel már messziről felhívja magára a figyelmet. A portugál uralkodók egykori nyári rezidenciája a mai városközpontban kapott helyet. A palota ma múzeumként működik, ahol belecsöppenhetünk az egykori királyok és nemesek életébe, sőt még azt is megtudhatjuk, hogy az érdekes kémények aljában, hogyan lehetett zárt térben egy egész ökröt megsütni.

A színes, eklektikus és hatalmas kiterjedésű Palacio de Pena már a hegytetőn van, ahova vagy felsétálunk, vagy felvitetjük magunkat busszal a városból. Bárhogy is jutunk fel a palota és a kilátás mindent megér. A Palacio de Pena a 19. században nyerte el mai formáját: építtetését II. Mária királynő rendelte el, férje Ferdinánd számára. A palota alatt egy 15. századi kolostor romjai találhatóak. A színes, csipkézett és szobrokkal díszített épület egészen a köztársaság kikiáltásáig, 1910-ig a király rezidenciájaként szolgált. Azóta múzeumként működik, ahol a látogatók bejárhatják az uralkodói família nappaliját, dolgozószobáját, báltermét, indiai termét, és csodálkozva fedezhetik fel, hogy az uralkodó még a fürdőszobájában is szívesen „trónolhatott” – hisz ilyen díszes illemhelyet ritkán látni.

Eljutni Sintrára? Mi sem egyszerűbb!

Sintra városába a legtöbbször Lisszabonból utazunk át. A két város 32 kilométerre van egymástól, ami körülbelül 37 perc alatt megtehető autóval. A város a Sintra-hegy lábánál fekszik és az autón kívül vonattal is elérhető. A lisszaboni Rossio pályaudvarról elég sűrűn, nagyjából félóránként közlekednek a vonatok Sinta irányába – Lisszabon kártyával ez a járat ingyenesen, egyébként kb. 20 euróba kerül az oda-vissza jegy. A vonatok tiszták és gyorsak, az út kb. 1 órás.

Ha Sintrába utazunk, jó ha tudjuk, hogy a legtöbb látnivaló, csak délután 5-ig van nyitva. A vonatpályaudvar kb. 5 percre van Sintra központjától és ott található mellette a buszpályaudvar is, ahonnan elindulhatunk az óceánpartra, Cascais irányába.

like-post-icon