Madrid, egy hívogató keveréke tradíciónak és modernitásnak – Fedezzük fel a spanyol fővárost

Madridnak nagyon sok látnivalója van, főleg kulturális és művészeti oldalról, mivel az évszázadok alatt rengeteg különböző kultúra itt hagyta valamilyen épített kézjegyét. Az arab fal romjaitól kezdve, a kicsi gótikus templomokon át, a kora reneszánsz építményekig, Madridban szinte minden sarkon találunk valamilyen kincset.

Temple of Debod (Madrid; Spanyolország)

A főváros neve, az arab „Magerit” szóból ered, ami annyit tesz, „A vizek anyja”. Ezt az elnevezést kapta ugyanis az az erődítmény, amit a Manzanares folyó partjára építettek az Omajjád Kalifátus uralkodása alatt, mikor még Cordoba volt a kalifátus székhelye.

Habár a várost több mint kétszáz éven keresztül az arabok uralták, az ő idejükből csupán a városfal egy része és pár őrtorony maradt meg, amiket már rég harangtornyokká alakítottak. A „Los Austrias”, vagyis a Habsburg dinasztia megérkezése a 16. századi Spanyolországba, illetve a város 17. századra eső fénykora az az időszak, amikor Madrid legszebb városrészei felépültek. Nem véletlenül nevezik az egyik legpazarabb részt Los Austrias-nak; itt található például a Plaza Mayor tér és megannyi gyönyörű templom és zárda is.

Prado (Madrid; Spanyolország)

A 18. század egy neoklasszicista lenyomatot hagyott a városon, erre a legjobb példa a Royal Palace, a Sabatini- és a Campo del Moro kertek, amik mind a városcentrumban kaptak helyet. Szintén ehhez a stílushoz tartoznak és kihagyhatatlan helyszínek és látnivalók a San Francisco El Grande templom, a Paseo del Prado tér szökőkútjai, a Puente del Toledo híd, a Prado Múzeum és a Puerta de Alcalá diadalív.

Plaza de Santa Ana (Madrid; Spanyolország)

Madrid modernebb és avant-garde stílusú része a két olyan sugárutat takar, melyek a város új részén alakultak ki, a 20. század elején. A Gran Vía az exkluzív boltok, kávézók, bárok és kisebb hotelek utcája, míg a Paseo de la Castellana sugárúton északról dél felé haladva a város legelegánsabb hoteljeit, irodaépületeit találjuk egymás mellett. De amellett, hogy Madrid ennyire gazdag építészeti kincsekben, művészileg sem szenved hiányt, és ezt bizonyítja megannyi galériája is.

Puerta del Sol (Madrid; Spanyolország)

Három közeli múzeum, melyek szinte kőhajításnyira vannak egymástól alkotják a Paseo del Arte nevű művészeti korút állomásait. A három múzeum nem mást, mint a Prado, a Thyssen-Bornemisza és a Reina Sofía Nemzeti Művészeti Központ. A három közül most a Prado-t emelnénk ki, melyet a szakértők a világ egyik legfontosabb művészeti galériájának tekintenek. Ezt a címet hatalmas gyűjteményével érdemelte ki, mely átfogó képet ad a 16-17 és 18. századi festészetről, a világ legismertebb művészeinek munkáin keresztül. A galériában láthatjuk az itáliai, a flamand és a spanyol festőiskolák legjobbjait, illetve a klasszikus szobrászat legnagyobb képviselőit. A Prado olyan művészek otthona, mint Hieronymus Bosch, Rubens, Goya, Velazquez, Murillo, Botticelli, Titiano, Raphaelo, Watteau, Tintoretto, El Greco, Ribera vagy éppen Zurbarán.

Plaza de Cibeles (Madrid; Spanyolország)

A Prado Múzeum, alkalmazkodva exkluzív gyűjteményéhez, privát túrákat is szervez csoportoknak, mindig a nyitvatartási időn túl, hogy felejthetetlen élménnyé varázsolaja a találkozást eme műremekekkel.

like-post-icon