Már a nagy hírű Húsvét-szigetre látogató turisták és a betelepülők számát is korlátozzák

A rapanuik által készített óriás kőszobrairól ismert, a Chilétől mintegy 3500 kilométerre keletre, a Csendes-óceánban elterülő Húsvét-sziget népszerű turista célponttá vált az utóbbi években, ám mások mellett éppen a turisták azok, akik veszélyeztetik a sziget jólétét. A chilei hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy korlátozzák számukat.

A sziget 1888 óta áll chilei közigazgatás alatt. 2007-ben egy közigazgatási reform keretében különleges területté nyilvánították. Márciusban a chilei kongresszus megszavazta, hogy korlátozzák a szigetre látogató chileiek és turisták számát és az általuk ott eltöltött időt is. A korlátozás augusztus elsejétől lép életbe, az új rendelkezés értelmében a kontinensről érkező chileiek és a turisták az eddigi 90 nap helyett csupán 30 napot tölthetnek el a szigeten – írta az MTI.

“A külföldiek megszállják a szigetet” – mondta Pedro Edmunds, a sziget önkormányzatának vezetője. A 2017-ben végzett népszámlálás szerint 7750 ember él a Húsvét-szigeten, ami majd kétszerese a néhány évtizeddel ezelőttinek, amikor meg nem volt turistaáradat és az azt kísérő idegenforgalmi ingatlanfejlesztés.

Edmunds szerint a turisták kárt okoznak a népi sajátosságoknak, a sziget ezeréves kultúrája változik, és nem jó irányba. A kontinensről új, nem pozitív szokások szivárognak be. A bűnözés és a családon belüli erőszak növekszik. Nemcsak a kontinensről érkező chileiek jelentenek problémát, a növekvő turizmus is károsítja a környezetet. Minden alapvető szolgáltatásra, például a hulladékkezelésre nagy nyomás nehezedik – mondta Ana Maria Gutierrez, a helyi kormány környezetvédelmi tanácsadója.

Egy évtizede a szigeten évente fejenként másfél tonna hulladék keletkezett, ez mára 2,5 tonnára nőtt egy olyan lakossággal, ami alig tesz valamit az újrahasznosításért.

Az új törvény szigorúbb előírásokat tartalmaz azok számára, akik a kontinensről érkezve a szigeten akarnak élni. Turisták esetében érkezéskor be kell mutatni a szállodafoglalást, vagy a helyiektől kapott meghívást.

A rapanuiak a polinézek rokonai, míg a chileiek több mint 90 százaléknak, európai ősei vannak.

like-post-icon