Már az El Camino sem reklámmentes – Kalózútvonallal tévesztik meg a zarándokokat

Hamis útjelzések és táblák próbálják meg elterelni a zarándokokat az El Camino útvonaláról. A cselekhez az északkelet-spanyolországi Ponferrada település kereskedői és vendéglátósai folyamodtak.

Forrás: Pixabay.com

A kalózútvonalak elsődleges célja, hogy az eredeti, a városkát megkerülő út helyett, a zarándokok áthaladjanak rajta és esetleg betérjenek üzleteikbe, vendéglátóhelyeikre. De mivel az El Camino jelzése szent és nem szabad kereskedelmi vagy személyes érdekek miatt módosítani, ezért a település imázsa az elmúlt időben igencsak megromlott.

Az elterelésnek azonban nagyobb veszélyei is vannak: a zarándokok letérhetnek a biztonságos útvonalról, eltévedhetnek, rossz irányba haladhatnak tovább és a tervezettnél akár jóval hosszabb lehet az útjuk. Mindezek ellenére, sajnos a ponferradai eset nem egyedülálló, hasonlóra már máshol is volt már példa. Sokak szerint épp ezért pénzügyi szankcióval kellene sújtani azokat, akik manipulálják a jelzéseket.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt évben több mint 300 ezer ember teljesítette a Santiago de Compostelába vezető Szent Jakab-utat, amely a világörökség részét képezi – írta az MTI.

like-post-icon