Melbourne, a város aminek ezer arca van

Stílusos és dinamikus. Egy büszke város, ami egy kicsit európai, egy kicsit amerikai, de azért mégis egyedien ausztrál. És ezt minden utcáján, épületén és látványosságán keresztül előszeretettel hirdeti. Nézzük is meg, hogy miért.

Melbourne, Ausztrália

Nagyon sok helyen olvasható, hogy Melbourne városközpontja a legeurópaibb, amit Ausztráliában bárhol találni lehet; az állítás nem véletlen, hiszen az 1950-es években a Collins Street keleti részét „Paris End-nek” is nevezték. Ezen kívül van itt egy kis New York-i hatás is, mivel a központ úthálózata a Nagy Almáéhoz hasonlóan rendezett, és a területet art-deco felhőkarcolók uralják. De azért mindezek ellenére Melbourne nagyon is melbourne-i: a belváros szívében összefutnak az utcák és egy kisebb útvesztőt alkotva a legjobb éttermeket, bárokat és az utcai művészet legkiemelkedőbb alkotásait rejti.

A legjobb ha úgy fedezzük fel a város, ahogy egy helyi tenné – persze ha van rá elég időnk, erre a városra nem elég két nap. Tehát kezdjük a városnéző sétát a belváros más és más etnikumú városnegyedeivel. Bár sokáig fennállt egy bizonyos láthatatlan határ a csilli-villi déli Yarra és a felkapott Fitzroy városrészek között, ma már a határátlépők is szerephez jutnak; így érvényesülhetnek az egyedi bárok, kávézók, éttermek és fesztiválok is.

(Melbourne; Ausztrália)
(Melbourne; Ausztrália)
(Melbourne; Ausztrália)

Etnikai közösségek, ahogy az lenni szokott Melbourne-ben is megtalálták és kialakították maguknak a saját területeiket. A melbourne-iek pedig tudják, hogyan találják meg a legjobb helyeket, például egy kis vietnami kajáért a Victoria Street-et Richmondban, vagy jó afrikai hangulatért és ételekért a Footscray negyedet. Ha ezt a részét is szeretnénk látni a városnak, nem árt egy megbízható helyi vezetőt szerezni.

Ha Melbourne-be látogatunk a sportot nem tudjuk majd elkerülni, semmilyen formában. A helyiek többre értékelik a sportlétesítményeket, fesztiválokat és mérkőzéseket, mint a hidakat, a felhőkarcolókat, vagy a műemlékeket. Itt a legtöbben odavannak az ausztrál futballért, a krikettért és a lóversenyekért. De rengeteg látogatót vonz a város teniszbajnoksága és a Formula 1-es versenyek is. Ne lepődjünk meg tehát, ha látogatásunk alatt egyszercsak minden bolt lehúzza a redőnyt, ugyanis a Melbourne Cup lóverseny napja és az AFL Grand Final előtti péntek mindenki számára szabadnap.

(Melbourne; Ausztrália)
Melbourne, Ausztrália
(Melbourne; Ausztrália)

Ez a város a menőség netovábbja és előfutára is egyben. Itt már akkor használták a „hipster” kifejezést, mielőtt még a szót hozzákapcsolták volna a szakállas, jólfésült huszonéves srácokhoz. Mindig is művészi, nyitott, bohém város hírében állt, ami nyitott volt a szubkultúrákra a jó kávékra és a még jobb ételekre.

like-post-icon