Meseszép kastélyok nyomában Dél-Csehország vidékén

Bár nem a híres Loire-völgyéről van szó, Dél-Csehország még így látványos kastélyokkal, erődökkel és kolostorokkal büszkélkedhet. A legszebb és érdekesebb látnivalókat megpróbáltuk egy csokorba szedni. Induljunk el az építészet és a történelem nyomában.

A terület, melyet dél-csehországi barangolásaink során érdemes felfedeznünk, nem más, mint a Ceské Budejovicétől – a híres Budweis-i sör szülőhazájától – délre fekvő, egészen az osztrák határig húzódó. A zöld erdőségekkel, hegyekkel, folyókkal tarkított tájegység, melyet dél-csehországi kirándulásunk alatt érdemes felfedezni, egészen az osztrák határig húzódik. A vidék hol a Habsburg birodalomhoz, hol Németországhoz, hol pedig Csehszlovákiához, illetve Csehországhoz tartozott. Ma is szinte minden településen értik és beszélik a német nyelvet.

Ceske Budejovice

A Moldva vékonyka mellékfolyói szinte beszövik a tájat, de a szépségét mégis a kopár hegycsúcsokon álló kastélyok és erődszerű kolostorok adják. A legszebb várak a Krumlov, a Rosenberg-vár és a Hluboká, a kolostorok és erődítmények közül pedig a Zlatá Koruna-t és a Vyssí Brod-ot érdemes felkeresni. Az említett várakban évszázadokon át olyan nagyhatalmú családok élték mindennapi életüket és irányították a vidéket, mint a Rosenberg család és a Schwarzenbergek. A középkorban élet és halál urai voltak ők, és egymás kezébe adták a terület városainak, palotáinak tulajdonát, egészen addig, míg 1950-ben az utolsó Schwarzenberg-birtokot is államosították.

Vyssí Brod / Csehország

A környék nevezetességei csillagtúraszerűen bejárhatóak, ha a világörökség részévé nyilvánított Cesky Krumlov településről indulunk útnak. Persze a város hatalmas várát se hagyjuk ki, mely a Hradzsin után az ország második legnagyobb váregyüttese.

Krumlov vára / Csehország

Ha tovább megyünk, akkor a Rosenberg-vár legyen a következő megálló. Ezt a várat a 13. század derekán építették a Vitkovek nemzetségből származó Vok lovag elképzelései szerint. A családi címeren látható rózsa miatt lett a vár neve Rosenberg, vagyis Rózsahegy. A legendák szerint még ma is van egy állandó lakója a várnak, mégpedig az egyik Rosenberg családtag sokat szenvedett neje, aki Fehér Asszonyként ott kísért a falak között.

Rosenberg-vár / Csehország

Hluboká vára, vagyis a Hluboká nad Vltavou szintén kihagyhatatlan a sorból. Stílusa a késő középkori angol várakéra hasonlít és egy sziklán áll, melyet körülölel a Moldva folyó. Igazi turistacsalogató látványosság. A könnyed és légies építmény nem csak kívülről pazar látvány, fehér, csipkézett bástyái és falai mögött szinte elképzelhetetlen fényűzés és pompa bújik meg. A több évszázadig itt élő Schwarzenberg-dinasztia királyokat megszégyenítő pompával rendezte be családi várkastélyát.

Hluboká nad Vltavou / Csehország

like-post-icon