Miért éppen Portugália?

Óceánpart világítótornyokkal és lenyűgöző sziklaképződményekkel, kék-fehér azulejo csempékkel borított templomok, melankolikus fado zene és misztikus szigetvilág. Az Európa dél-nyugati csücskében fekvő ország napjainkban egyre több látogatót vonz a világ legkülönbözőbb pontjairól. Most megmutatjuk, miért kihagyhatatlan Portugália!

Déli fekvése ellenére nem nevezhetjük tipikusan mediterrán országnak Portugáliát, ahogy Spanyolországot vagy Olaszországot könnyebben ebbe a kategóriába sorolhatjuk. A napsütés, a strandok, a könnyű ételek és a jó borok ugyanúgy jelen vannak, de a portugálokra mindezek mellett jellemző egyfajta elmélyülés vagy melankólia, ami a jellegzetes zenei stílusukban, a fadoban is feltűnik.

A fado életérzése a portugál saudade szóval jellemezhető: egyszerre jelent vágyakozást, nosztalgiát, szomorúságot, fájdalmat, de egyben a szerelem és a boldogság lehetőségét is. Szerte az országban akár egy étteremben vagy bárban ülve, akár az utcákon sétálva találkozhatunk a zenei műfajjal, ahol az énekest (a fadistát) egy gitáros és más vonósok kísérik.

A Portugáliáról alkotott képünk számos tényezőtől függ, ez pedig minden utazónál más és más. Az országot attól függően látjuk, hogy Lisszabon e a fő úti cél, vagy a fővárostól északra eső részek, köztük a sokszínű Porto és Coimbra egyetemi városa, esetleg inkább az ország déli részén fekvő Algarve tartományra vagyunk kíváncsiak – mindegyik régiónak egyedi hangulata van.

Ha tehát szeretnétek előre eltervezni merre is induljatok, akkor ebben a cikksorozatban részletesen olvashattok Portugáliáról és annak legérdekesebb látnivalóiról.

Milyenek a portugálok?

Örökigazság, és mindenki szembesülhetett vele, aki hosszabb-rövidebb ideig járt külföldön, hogy egy országot és a róla alkotott képünket mennyire meghatározzák az ott élő emberek. Portugália – sok más jó tulajdonsága mellett – ebben is előkelő helyen áll. Ezt bizonyítja egy friss kutatás is, amely szerint Portugália a legbefogadóbb ország: az itt élő külföldiek 94%-a elégedett a helyiek hozzáállásával, 58%-uk szerint könnyű a portugálokkal barátságot kötni, és 47%-uk egész életükben Portugáliában szeretne maradni.

Fotó: Szakszon Flóra

Bár a portugál nyelv a spanyol és egy szláv nyelv nem túl szerencsés keverékének hangzik, és ezért bír némi elrettentő erővel, de személyes tapasztalatom is bizonyítja, hogy a portugálokat nem lehet nem szeretni. Az egyik legemlékezetesebb találkozásomra első portugál utam legelején, egy Porto melletti halászfaluban került sor. Portugál fiatalokkal vacsoráztunk egy kis étteremben, amikor az asztalnál lévő egyetlen szabad helyre leült egy falubeli bácsi – mint később megtudtuk, halászként járta a világot, több országban is megfordult már. Amikor kiderült számára, hogy egy magyar lány is ül, az asztaltársaságnál, még szélesebb lett a mosolya, történeteket mesélt, megmutatta nekünk a szomszéd utcában lévő lakását, és még egy közös fotót is kiharcolt. Az ehhez hasonló találkozások még különlegesebbé tehetik az utazást és egy új kultúra felfedezését.

Mikor utazzunk?

Ahhoz, hogy az ország legszerethetőbb arcát ismerhessük meg, sokak szerint tavasszal (áprilistól júniusig) vagy ősszel (szeptember-októberben) érdemes Portugáliába utazni. Nyáron ugyanis könnyen előfordulhat kánikula, főleg az ország középső és déli részein. A nagy melegben várost nézni és sétálni nem a legkellemesebb, a strandokról pedig tudni kell, hogy az óceán általában elég hűvös, ezért egész napos úszkálás csak a hidegvíz kedvelőinek javasolt.

Hogy juthatunk el Portugáliába?

Aki nem egy hosszabb Európa körút részeként tervezi meglátogatni Portugáliát, annak az autós utazás nem javasolt: a Budapest-Lisszabon távolság 3000 km, ami az útvonaltervező szerint jóindulatúan 30 óra alatt tehető meg, de érdemes rá akár három napot is számolni, ha mégis emellett döntünk.

Aki inkább az utazás gyorsabb és kényelmesebb módját választaná, repülővel könnyedén eljuthat Portugáliába, hiszen több helyre is indulnak közvetlen járatok Magyarországról. Lisszabonba a portugál TAP légitársasággal és fapadossal is utazhatunk, emellett Portoba és Faroba is indít járatokat a WizzAir. Aki a szigetvilágot fedezné fel, egy átszállással Madeirát vagy az Azori szigeteket is el tudja érni.

Mennyi pénzt szánjunk rá?

Portugáliában hasonlóak, talán egy kicsivel magasabbak az árak, mint Magyarországon. A fővárosban és a szigeteken – más országokhoz hasonlóan – drágábban találhatunk szállásokat, mint az ország többi részén, hiszen itt általánosságban is költségesebb az élet. Keleti szomszédjához, Spanyolországhoz és sok más nyugat-európai országhoz képest azonban Portugália szembetűnően olcsóbb.

Fotó: Szakszon Flóra

Hozzávetőleges árak

Kávé 1,50-3 €
Narancslé 1,25-1,50 €
Tea 1-1,25 €
Sör 2-3 €
Pasteis de nata (pudingos édesség) 1-1,5 €
Falafel 3-3,5 €
Étkezés 1. osztályú étteremben 40-60 €
Étkezés 2. osztályú étteremben 15-25 €
Hűtőmágnes 2-3 €

like-post-icon
Gyerekkorom óta szenvedélyesen szeretek utazást szervezni, utazni, az utazásról beszélgetni. Később, újságíróként a kulturális és szociális témák mellett lehetőségem nyílt az utazásról is írni, amit legalább annyira megkedveltem, mint az úton levést. Furcsa módon vonzódom a B-betűs városokhoz: fél évig Bécsben éltem, az örök kedvencem Budapest, de Berlinben és Barcelonában is el tudnám képzelni hosszabb-rövidebb távon az életem.