Miyajima – A lebegő szentély szigete

A Hiroshima prefektúrában található Miyajima sziget egyike Japán három legszebb pontjának. Itt áll az a gyönyörű, „lebegő” Itsukushima szentély és a hozzá tartozó Torii kapu, melyeket a vizek istenének ajánlottak fel.

A legendák szerint a szentély már 593 óta áll, habár a feljegyzések alapján 1168-ban nyerte el ma is látható alakját, és csodás cinóbervörös színét. A szentélykomplexum több épületből, egy nagy imateremből, a főcsarnokból és a szigetország egyetlen, vízen „lebegő” Noh színházból áll, melyeket fa gyaloghidak kötnek össze és masszív tartóoszlopok tartanak fent a víz felszínén. A Noh színház előadásait néha csak a fáklyák fénye világítja meg.

De a szentély legérdekesebb része mégis egy kapu. Az úgynevezett Torii kapu, ami a szentélyt szimbolizálja – a víz közepén egyedül álló vörös kapu rengeteg látogatót vonz. Az energia, amit áraszt egyszerre túlvilági és megnyugtató. A kapu lábait – ahogy a szentély tartóoszlopait is – dagálykor elönti és körbeveszi a víz, apálykor viszont minden gyalogosan megközelíthető.

A Miyajima sziget, ami régen a szentély nevét viselte, mindig is fontos shinto zarándokhely volt. Legmagasabb pontját, a Misen-hegyet már a 6. században is szentként tisztelték a helyiek. 1168-ban, a Heian periódus végének legfontosabb vezetője Taira no Kiyomori ezt a szigetet választotta klánja szentélyévé és megépíttette az Itsukushima szentélyt.

A komplexum és a Torii kapu a sziget egy kis öblében kapott helyet. Az öböl partja mentén fából készült kilátóteraszt építettek, így a látogatók esténként láthatják a 23 óráig kivilágított vörös szentélyt és kaput. A part mentén természetesen tradicionális szálláshelyek, úgynevezett ryokan-ok is várják a vendégeket, így reggel is erre a csodaszép látványra ébredhetünk.

like-post-icon