Moszkva a kötelező látnivalókon innen és túl

Bármilyen hónapban, bármilyen napszakban is érkezünk, Moszkva városképe mindig elvarázsolja az utazókat történelmével, művészeti érzékenységével és persze jól látható fenségességével. Álljon itt pár érdekes információ és ötlet, hogy miért is érdemes ezt a monumentális várost felkeresni!

Bár Moszkva hosszú éveken keresztül, mint egy felettébb ellentmondásos város élt a fejünkben, ma monumentalitása miatt inkább egy látványos és érdekes úti célként tekintünk rá, bár egy-két furcsasága azért még jócskán maradt. De talán pont ez vonzza azt a sok utazót, akik a viszonylag magas árak ellenére is évről-évre visszajárnak a Vörös térre, a Kremlin árnyékába, a katedrálisok hűvös csöndjébe.

Moszkva nem véletlenül az ország történelmi, földrajzi és spirituális központja – ezt a súlyt egy könnyed séta során is érezni, de azért a Vörös-téren és a Kreml területén sétálni az egy feledhetetlen élmény. És még nem is beszéltünk a pompázatos hagymakupolákról, vagy a téren található Vaszilij Blazsennij-székesegyházról (Boldog Vazul), mely Moszkva egyik emblematikus épülete, illetve az elképesztő szépségű kolomenszkojei Mennybemenetel-templomáról, vagy az 1524-ben alapított Novogyevicsij kolostorról,  melyek mind UNESCO Világörökségi védelmet élveznek. Ezeket az épületeket a 14. és a 17. század között emelték az uralkodó cárok – mivel a várost évezredes történelme során rengetegszer sújtotta tűzvész és egyéb pusztítás, ezért szinte folyamatosan épület egy-egy gyönyörű épület vagy tér.

Kremlin (Moszkva; Oroszország)

A szovjet időkből maradt barátságtalan épületek ugyan úgy részei a városnak, mint a tündöklő templomok és terek, így nem lehet elmenni mellettük szó nélkül. Az emlékművek még ma is elesett hősökről és győztes csatákról zengenek ódákat, míg a múzeumok megpróbálják elemezni a múltat. Ha valakit a történelemnek ez a része is érdekel, akkor jó pár érdekes és néhol félelmetes kiállítást meglátogathat a városban. Az egyik legerőteljesebb a Bunker-42 hidegháborús múzeum, ahol az egész „háború-játék” mélyére tekinthetünk le. De ennél azért egy kicsit könnyedebb formában is megtapasztalhatjuk a szovjet hangulatot, mégpedig az egyre divatosabb retro klubokban és kávézókban, ahol korhű hangulat fogadja a vendégeket, sőt talán még Lenin és Sztálin éppen fagyizó hasonmásaival is összefuthatunk.

Dormition Cathedral (Moszkva; Oroszország)
Moscow Zoo (Moszkva; Oroszország)
Novodevichy Convent (Moszkva; Oroszország)
Lenin's Mausoleum (Moszkva; Oroszország)
State Historical Museum (Moszkva; Oroszország)

A híres Bolsoj Balettet már nem kell senkinek bemutatni, hiszen évek óta járják a világot csodálatos előadásaikkal. De az az érzés mikor a saját színpadukon láthatjuk a táncosokat, vagy Tchaikovsky 1812 nyitányát pár háztömbnyire onnan hallgathatjuk, ahol eredetileg komponálták, egyszerűen lélegzetelállító élmény. És akkor még nem beszéltünk a klasszikus cirkuszokról, amik éppúgy virágkorukat élik itt is, mint Budapesten. Tehát legyen szó régi vágású vagy éppen kortárs művészeti élményekről, Moszkva mindenből a legjobbat nyújtja.

De ha mégis egy kicsit földhözragadtabb és (nem titkoljuk a tényt) pénztárca kímélőbb programokra és élményekre vágyunk, akkor induljunk például metróállomás túrára – lehetőleg ne csúcsidőben, mert akkor megmozdulni sem tudunk majd, nemhogy nézelődni. Rengeteg csodaszép és furcsa állomást építettek a moszkvai metróhálózatba, de kiemelten díszítettek például a Komszomolszkaja, a Novoszlobodszkaja, a Majakovszkaja és az Elektrozavodszkaja állomások. A Tverszkaja utca könyvesboltjai, a GUM nagyáruház luxusbutikjai és a Gorkíj park is egy alternatíva lehet, az utóbbiba sétálni és piknikezni is bemehetünk. És ha már az ételeknél tartunk, ajánlott kerülni a nagyon turistás helyeket, még akkor is ha akciókkal és sok emberrel csalogatnak. Menjünk inkább olyan helyekre, amit valaki ajánlott és ha még rejtett is, akkor az igazán fejedelmi étel mellé ugyan olyan jó kiszolgálásra is számíthatunk.

Tsar Bell (Moszkva; Oroszország)

Sokszor hallani, ha Moszkva, mint lehetséges úti cél kerül szóba, hogy rendkívül drága tud lenni. Egy 2016-os felmérés szerint, a rubel gyengülésének hatására Moszkva már nem annyira drága, mint mondjuk 2013-ban. Az utazók elmondása szerint jelenleg Bécs árszínvonalán van. Szállás tekintetében ez azt jelenti, hogy  a középkategóriájú hotelek minimum 30 százalékkal olcsóbbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Az árak kedvező alakulása mellett, a város megközelítése is sokkal egyszerűbb lett. A Wizz Air diszkont légitársaság 2017 decemberében indította el 7. Debrecenből induló járatát, melynek célállomása Moszkva. A Debrecen és Moszkva közötti közvetlen járatok hétfőn és pénteken közlekednek, jegyeket már 8900 forinttól találhatunk, ha ügyesen keresünk.

like-post-icon