Nei Pori, görög üdülőparadicsom az Olymposz-hegy lábánál

Az Olympiai Riviéra egyik legkedveltebb nyaralóhelyén járunk. A hetvenes évek végén épült üdülőparadicsom, szinte teljes egészében a turizmusból él. Három városnegyedét egy több mint két kilométer hosszú sétány köti össze, így gyalog is könnyen bejárható az egész partszakasz.

A két főutcából és több mellékutcából álló, új építésű, de a hagyományos görög üdülővárosok stílusát követő falut leginkább végtelennek tűnő, finom fehér-homokos tengerpartjai miatt ismerik az utazók, és persze évről-évre ezek miatt térnek vissza a legtöbben. De látogatottságának azért van egy másik oka is, mégpedig az, hogy főszezonban is ugyan olyan jó szintű szolgáltatásokat nyújt, mint azon túl.

Jó tudni, főleg ha gyerekekkel együtt utazunk, hogy az üdülőhely partszakaszin a tengervíz lassan mélyül, így nem kell kavicsokon lépkedni. Tisztasága pedig ritkaságszámba megy Görögországban. Arra azonban készüljünk fel, hogy a legtöbb esetben csak ott tiszta a strand, ahol a szállodák gondoskodnak a szemét eltakarításáról.

A vidék látványosságai közé tartoznak és kihagyhatatlanok a Meteora kolostorai, ahova bár hosszú az út – Nei Pori-tól számítva majdnem két óra – de megéri elmenni és megcsodálni. (A legszebb Meteora kolostorokról már egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk.) Szintén kirándulási program lehet Szaloniki felkeresése, illetve utazás a mini-vasúttal, amivel Platamonas-ba és annak várához juthatunk el.

Kastraki (Naxos; Görögország)

Ha már itt járunk az Olümposz-hegy lábánál, mindenképpen szót kell ejteni róla, hiszen ennek a természeti szépségnek a megvédésére hozták létre Görögországban az első nemzeti parkot, a döntésre 1938-ban került sor. A hegyláncot elsősorban a mitológiából ismerhetjük, mint a görög istenek lakóhelyét. A legendák szerint a 12 isten a hegység legmagasabb pontján, a 2918 méteren található Mytikas csúcson élt. De a hegyet nem csak mitológiai, hanem földrajzi adatai is kiemelik a sorból. Az Olümposz a Balkán-félsziget második legmagasabb hegye, illetve egyike Európa legmagasabb csúcsainak az az Alpoktól a Kaukázusig. A Thesszália és Makedónia határán húzódó hegylánc évről évre egyre több természetkedvelőt csábít, hiszen nem csak remek túraútvonalakat és sziklamászó terepeket, hanem csodás flórát és faunát is rejteget. Apró vízesései, virágzó rétjei és ősi fái folyamatosan ámulatba ejtik a kirándulókat.

Természetesen a görög emberek mentalitása, a jó közbiztonság és a barátságos árak itt is sokat hozzátesznek a jó közérzethez és a felejthetetlen nyári élményekhez.

like-post-icon