Nézzük meg miért vonz évről-évre egyre több látogatót Horvátország fővárosa, Zágráb!

Zágráb egyike azoknak a kevés európai fővárosoknak, melyek változatos tájakkal és megóvott természeti övezetekkel büszkélkedhetnek, miközben a városban keveredik a modern és a középkori építészet. A környéken olyan látnivalók vannak, mint a Medvednica-hegy és a lábánál található szőlőtermővidék, illetve gazdag madárvilággal rendelkező mocsarak és tavak, valamint buja díszparkokkal övezett várkastélyok sokasága.

Zágráb Horvátország fővárosa és legnagyobb városa; a legutóbbi adatok szerint lakossága körülbelül 800 ezer. Magyar kapcsolata igen jelentős, ugyanis alapítója Szent László, magyar király volt, aki 1093-ban alapította meg a zágrábi püspökséget. A város 1918-ban lett a Szerb-Horvát Szlovén királyság része, majd miután 1991-ben megalakult Horvátország. A város ezután választották fővárossá. Annak ellenére, hogy a legtöbben, a magyar nyaralókat is beleértve a horvát tengerpartot választják úti célul, ez a kedves, mediterrán város számos nevezetességet tartogat..

Zágráb gyakorlatilag két városból áll össze. Az alsóvárosban a széles sugárutakat, a hatalmas tereket és a csodálatos szecessziós épületeket ajánlott felkeresni. A felsővárosban pedig elmerülhetünk a meghitt, középkori hangulatban ami minden ódon utcát és házat körbeleng. Mivel a város Közép-Európát az Adriával összekötő útvonalak csomópontjában található, ezért nem csak kereskedelmi, de ipari központként is ismert. Zágráb tehát olyan város mely egyszerre barátságos, lakható és emberi léptékű.

Ezeket a jellemzőit pedig mi sem bizonyítja jobban, mint legszínesebb és egyik legszebb utcája, a Tkalciceva utca, mely a város központi részén fut végig és olyan, mint egy idővonal, ami egyre távolabb visz a jelentől, messze-messze a múltba röpítve. Oldalain butikok, bárok, teraszos éttermek, pasztell színű házacskák és fabalkonos fogadók, illetve felújított 19. századi paloták állnak, melyek aljában galériák találhatóak. Természetesen a kávézók sem hiányoznak, de asztalaik a legtöbb esetben tele vannak. Az itt sétálgató, vásárló, kávézó, vacsorázó jókedvű tömeg és a mediterrán hangulat pillanatok alatt magával ragadja az újonnan érkezőket.

Anno a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője Zágráb különböző részeit Budához, Szegedhez, és Prágához hasonlította; így nem csoda, hogy a magyar turisták ismerős hangulatot fedezhetnek fel benne, egy kis mediterrán hatással fűszerezve.

like-post-icon