Nizza előkelő, de mégsem hivalkodó – Egy tökéletes úti cél, ha a Francia Riviérát szeretnénk felfedezni

Ha Nizza városára gondolunk, óhatatlanul valami pazar és megfizethetetlen hely jut az eszünkbe, ahol a halandó emberek még egy vekni kenyeret sem engedhetnek meg maguknak. Felejtsük el ezt a sztereotípiát. Tény, hogy Nizza nem a német-francia határon fekvő Colmar kisvárosa, de nem is a Monacói Hercegség. A Wizz Air járataival közvetlenül elérhető Budapestről és mindenféle sztárallűr nélkül azt a Francia Riviéra hangulatot nyújtja, amit elvárunk tőle.

Castle Hill ( Nizza; Franciaország)

Késő volt már mikor a Wizz Air gépe landolt a nizzai reptéren. A városban csend honolt, csak a tenger hullámainak hangját és a taxi rádiójából kiszűrődő francia szófoszlányokat lehetett hallani. A fények összemosódtak mellettünk, de körülbelül 20 perc alatt már bent voltunk a belvárosban. Az Aéroport Nice Cote d’Azur repülőtér ugyanis nem valahol a városon kívül található, hanem a Ligur-tengerbe nyúló kis földnyelven, így a reptér épületének kijárata közvetlenül a város pálmafáira nyílik. Bár hívogató volt a nizzai este, nem volt nehéz elaludni.

Colorful yacht harbour ( Nizza; Franciaország)

Az ablakon keresztül már kora reggel egy piac hangjai szűrődtek be. Helyi termelők kínálták termékeiket – törzsvásárlóiknak, vagy egymásnak cserére. Innen indultunk neki a sétálóutcának, a Place Massena felé, ahol kinyílt a tér és balra a hófödte hegycsúcsokig is elláttunk. A központi tér egy sűrűn látogatott találkozási pont, amit hét „esténként fénnyel kommunikáló” kortárs oszlop-szobor jellemez. Innen, megkerülve a tér hatalmas szökőkútját, az óvárosba, vagyis a Vieux Nice-be juthatunk.

Promenade ( Nizza; Franciaország)

Az óváros a tengerpart mellett épült, csodálatos sós permetben fürdő házacskákkal, csalogató bárokkal és édességboltokkal, mint amilyen a turistalátványossággá vált, 1820-ban alapított La Maison Auer Confiserie, mely cukorszirupban eltett aszalt gyümölcseiről híres. Csiszolt márványra hasonlító mandulás drazsék, díszített üvegekben lubickoló barackok és clementinek, aszalt, szirupban főzött narancshéjak a kristálycsillár alatt – csak, hogy egy kicsit szemléltessük a hangulatot.

Cours Saleya ( Nizza; Franciaország)

Nizza óvárosának hangulatos útvesztője szintén kihagyhatatlan és az édességbolttól alig pár perc séta alatt elérhető. Találkozási pontnak érdemes kiválasztani a Cours Saleya névre hallgató piacot, mivel ha többen utazunk, biztos, hogy mindenkinek más fog megtetszeni útközben. Az életvidám és nyüzsgő piacon például friss articsókát, férfikar hosszúságú zöldbabot, lédús paradicsomot, citrusokat és egyéb gyümölcsöket kapni – de ezek mellett egy ismert virágpiacnak is helyet ad. A helyiek egyébként mindennapi ebéd- és kávészünet idejüket is itt élik. A piac körül megannyi étterem és bár várja a vendégeket.

Cours Saleya (Nizza; Franciaország)

Ahogy egyre beljebb jutunk Nizza óvárosába láthatjuk, hogy néhány újítást leszámítva szinte semmit nem változott a város az 1700-as évek óta. Hangulatában Velencére hasonlít, csak itt nincsenek vízzel teli csatornák, gondolák és hidak. Viszont van egy Vár dombja, ahonnan remek kilátás nyílik a Baie des Anges-ra, az óváros háztetőire és a Préalpes du Sud vidékére. A legendák azt mondják, hogy korábban ezen a dombon állt Nizza városa, de aztán leköltözött a völgybe. Mára a domb inkább csak kilátóként funkcionál, ahova egy könnyed sétával fel lehet jutni a nizzai házak közül.

Narrow pedestrian street ( Nizza; Franciaország)

A várost egy-két nap alatt át lehet járni. És ha már megnéztünk minden fontos látnivalót, jártunk a múzeumokban, mint amilyen a Musée National Marc Chagall, vagy a Modern és Kortárs Művészetek Múzeuma, esetleg a lenyűgöző Matisse Múzeum, illetve a hatalmas Mont Boron Park, ami a város másik tengeri földnyúlványán terül el – akkor már csak a Promenade des Anglais sétány és a mellette húzódó 7 kilométer hosszú strand vár felfedezésre. A tengerpart laposra csiszolt kövekkel van tele, így tökéletes arra, hogy vizes fenék nélkül ülhessünk le és csodálhassuk a kéklő hullámokat. De járást tekintve vagy mezítláb, vagy sportcipőben közelítsünk a part felé, a szandál életveszélyes lehet.

Mediterran sea ( Nizza; Franciaország)

Nizza este is gyönyörű, ekkor a belvárost és a sétányt megtöltik a hercegek és gazdagok, valamint a görkorcsolyázók, a pantomimesek, az utcazenészek, a bulizni induló fiatalok és a jómódú nyugdíjasok is. Éttermeket és bárokat roskadásig találunk, asztalt foglaltatni azonban ajánlott, mert a jó helyekre nem lehet csak úgy be esni.

like-post-icon