NYÍREGYHÁZA ZOO – Európa legjobbja

Óriási hírként hatott a közelmúltban, hogy Anthony Sheridan állatkerti szakértő alapítványa Európa legjobb állatkertjének választotta a nyíregyházi Sóstó Zoo Állatparkot saját kategóriájában.

Az elismerés kapcsán az állatpark igazgatója mesélt a náluk folyó munkáról és arról, miért őket választották ki a több száz állatkert közül.

„Anthony Sheridan 2010 óta jár hozzánk minden évben rendszeresen, és azontúl, hogy személyesen tájékozódik, kérdéseket fogalmaz meg azon a kérdőíven, amelyet valamennyi állatkertnek ki kell töltenie a minősítéshez. Legutóbb augusztusban járt nálunk – mondta el Gajdos László, az intézmény igazgatója. Megdöbbentünk, teljesen váratlanul ért minket az első hely. Tudtuk, hogy évek óta létezik ez a minősítési rendszer, de sosem foglalkoztunk az eredményekkel. Most, hogy az egyik legfiatalabb állatkertként sikerült ezt az eredményt elérnünk, nagyon örülünk.”

A nyíregyházi állatpark rendkívül egyedi és új szemléletű

Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, azok nem csodálkoznak azon, hogy az újdonságoknak se szeri se száma. Magyarország  talán legimpozánsabb állatgyűjteménye nem csak attól érdekes, hogy több mint 500 faj 5000 képviselőjét látjuk, hanem a különleges hangulatot árasztó sóstói tölgyerdőtől is. Az évente itt megforduló több mint 400 ezer ember egy egész napot, de sokszor akár kettőt is eltölt a 35 hektáros területen, ahol a hagyományos állatkerti sétát ötvözik a szórakozással és a kikapcsolódást nyújtó kellemes hangulatú helyekkel.

Ilyen például a majomerdő, ahol órákat eltölthetünk, miközben a madagaszkári makik jópofa játékain derülünk, de kellemes időtöltés az Ócenárium üvegalagútjában időzni és figyelni a 6 cápát és a számos szebbnél-szebb halat. A naponta többször is látható fóka-show pedig a kikapcsolódás csúcspontja, mint ahogy az az élmény is, amikor a jegesmedvéket úszni láthatjuk. Sokan választják a tevegelést is, hiszen nem mindennapi élmény a Sóstói tölgyerdőben utazni a sivatag hajóján.

Nagyon sok munkával jár Európa legjobb állatparkját irányítani

“Tréfásan azt is mondhatnám, hogy pont ugyanannyi a munkám, mint a cím megítélése előtt, hiszen nem azért találtuk ki 21 évvel ezelőtt ezt az állatparkot, mert ilyen elismerésekre vágytunk, hanem egyszerűen szerettünk volna egy Magyarországon új szemléletű, nyitott, a természettel harmóniában lévő állatbemutatót létrehozni ebben a csodálatos tölgyerdőben, Sóstón.” – mesélte az igazgató.

Elmondta, hogy eddig is és ezután is küldetésüknek tekintik ezt a munkát, hisz itt egy picit állatgondozónak is kell lenni és talán pszichológusnak is, ha kell PR szakembernek és sofőrnek, vagy diplomatának, illetve állatszerető zoológusnak. A Nyíregyház Zoo egyébként két dán állatkerttel holtversenyben kapta a legtöbb pontot, az 500 000 látogatót fogadó állatkerti kategóriában.

like-post-icon