Oslo – Az építészeti megújulások ragyogó városa

Körbevéve hegyekkel és a kéklő tengerrel, ez a kompakt, kulturált és szórakoztató város, Európa egyik leggyorsabban növekvő fővárosa, melynek tapinthatóan van érzéke a megújuláshoz.

(Oslo; Norvégia)

Oslo világviszonylatban is rendkívüli múzeumokkal és galériákkal rendelkezik, olyan mennyiségben és minőségben, mint sehol senki Európában. De azért Oslo sem szűkölködik természeti szépségekben. Erdők, dombok, tavak veszik körül; így egy múzeumi délelőtt után, jöhet az aktív kikapcsolódás.

Mehetünk túrázni, hegyet mászni, biciklizni, csónakázni és síelni is. Adjunk ehhez a mixhez még pár kellemes kávézót és bárt, első osztályú éttermeket, felejthetetlen színházi és opera élményeket és persze a rég betelepült külföldi közösségek színes kultúráját. Így aztán pillanatok alatt elfeledkezhetünk a fjordokról és a hidegről.

De ha azért az ország történelme és régre visszanyúló kultúrája is foglalkoztat bennünket, akkor ne hagyjuk ki Norvégia legnagyobb szabadtéri múzeumát, a Norsk Folkemuseum-ot, mely mára Oslo főattrakciójává vált. A múzeum területén több mint 140 épületet találunk, régiók és eredet szerint
összegyűjtve és újraépítve. Régi farmházak, csűrök, magasított raktárak, vadvirágokkal benőtt tetejű
parasztházak bukkannak elő, köztük pedig kakasok, kecskék, kutyák és macskák, valamint szépen
tartott lovak bóklásznak a kicsik legnagyobb örömére.

(Oslo; Norvégia)
(Oslo; Norvégia)
(Oslo; Norvégia)

Ha az ételekről van szó, az elmúlt évek alatt Oslo a gasztronómia terén is megújította önmagát. Míg régebben hot dogjairól és magas árairól volt híres, ma a neo nordic stílusú konyha a sikk. Egyszerű, de fenséges ételek, minimál tálalással. Az ízletes változás pedig áthatja a város minden pontját, a három Michelin-csillagos, északi konyhát preferáló éttermektől, az imádott kávézókon át a remek fúziós bárokig, ahol egymásra talál az izlandi és a korai gasztronómia (ez egyébként most a legnagyobb trend – a szerk.) Persze találunk hot dogot is, amit Oslóban úgy hívnak, hogy polse, és a tenger közelsége miatt szinte minden sarkon leülhetünk rákocskákat pucolni, de az az újragondolás az egész város hangulatát megdobta.

like-post-icon