Ott ahol az Uvac, a Lim és a Drina kanyarog – Induljunk útnak Szerbia vadvizei mentén!

Bár Szerbiának nincsen tengere, van neki megannyi gyors folyású folyója, melyek lélegzetelállító kanyonokban rohannak keresztül a vidéken. A harapnivalóan friss környezet közepén kanyargó folyók arra lettek kitalálva, hogy a bátor utazók meglovagolják őket.

Az Uvac folyó, a Lim, az Ibar és a Drina folyóknál nehezebb jobb rafting helyeket találni a környéken. Nem könnyű távok még a tapasztalt sportolóknak sem, de az biztos, hogy betartva a megfelelő biztonsági előírásokat feledhetetlen élményt nyújtanak. Ha a megfelelő időben érkezünk, a gyorsaságon még az olvadó hó is dob egyet.

Az Uvac folyó a Zlatar hegyoldalai és a Zlatibor hegytömb között fut. A folyó vize évszázadokig küzdött a kövekkel, mire kivájta azt a 120 kilométer hosszú, csipkézett és kacskaringós folyómedret, melynek a világ minden tájáról csodájára járnak. Bár a vidék speciális természeti védettséget élvez, a kenusok és kajakosok, a pihenni és relaxálni vágyók mind szívesen látott vendégek a folyónál. Akik pedig azért jönnek ide, hogy kiránduljanak, azokat egy 30 kilométer hosszú kiépített túraútvonal várja a kanyon mentén – szó se róla, innen a kilátás is fantasztikus. Ha pedig már itt járunk és időnk is engedi, akkor barangoljunk még egy kicsit a környéken, mert a folyónak van három tava is – az Uvac, a Zlatar és a Radoinjsko – melyek szintén csodás látványt nyújtanak és élmény a partjuk mentén piknikezni.

A Lim folyó a forrásától kezdve 66 kilométert tesz meg Szerbián keresztül; ezután torkollik bele a Drina folyóba. Medre mentén magas mészkőkiszögelléseket, zöld völgyeket és apró homokos öblöket találunk. Sok városka található a folyó mentén, ahol jó ételek és hagyományos művészi értékek várnak. De a legizgalmasabb program, amivel a folyó szolgál, az mégiscsak a rafting. Ősi kolostorok és misztikus erdők mellett zúghatunk el, ha a Lim folyó vidéket választjuk.

Ha gondolkodunk egy szerbiai kirándulásban, akkor érdemes júliusra időzíteni, ugyanis ekkor rendezik meg évente a Drina Regattát. A folyót ilyenkor önjelölt vitorlázók és szörfösök lepik el, akik mindenen eveznek, ami nem süllyed el – a látvány és a hangulat fergeteges. De ha a nyugodtabb hullámzást kedveljük, akkor csoportos kajak és kenu túrákra is befizethetünk. Egy ilyen út alkalmával elevezhetünk egészen Belgrádig vagy Novi Sad partjára, végig ringatózva a világ legfejedelmibb folyóin.

like-post-icon