Pamukkale világhírű mészkőmedencéit legalább egyszer látni kell az életben!

Pamukkale világhírű mészkőmedencéi 1988 óta állnak az UNESCO Világörökségi védelme alatt. Ha szeretnénk meglátogatni ezt a csodálatos természeti szépséget, akkor Antalyából és Marmarisból körülbelül 3-4 órát kell utaznunk; míg Bodrumból az út nagyjából 5 órán át tart, de megéri az utazás, miután meglátjuk az elénk terülő látványt.

Ez a szürreális látványt nyújtó szépséges és ritka természeti jelenség Törökország belsejében, Denizli város közelében található. A magas oldott ásványi anyag tartalmú gyógyvíz egy domboldal tetején tör felszínre és kicsapódásakor látványos mészkőteraszokat hoz létre. A Pamukkale kifejezés is erre a vakító fehérségre utal, ugyanis törökül gyapot várat jelent. A területet évente 2 millióan keresik fel, de nem csak ide jönnek hanem a medencéktől nem messze található Hierapolis romvárosát is felkeresik (számoljunk azzal, hogy belépődíjas), ami kifejezetten jó állapotban maradt fenn. A várost azok a görögök és rómaiak alapították, akik már az ókorban is felismerték az itt feltörő gyógyvíz hatásait.

A pamukkalei gyógyvízzel többek között reumát, egyes tüdő- és bőrbetegségeket, valamint a magas vérnyomást lehet kezelni; sokan célirányosan, gyógyulást remélve térnek vissza a medencékbe. De aki csak egy különleges kalandra vágyik, annak ajánlott befizetni egy úszásra a romvárosban található Kleopátra medencébe, ahol 36 fokos vízben úszkálhat az ókori oszlopok között.

Ha pamukkalei kirándulásra indulunk mindenképpen ajánlott hátizsákban váltócipőt vagy papucsot vinni, mert a medencéket csak mezítláb lehet megközelíteni, nehogy elszíneződjenek. Vigyünk magunkkal naptejet, fürdőruhát és innivalót is. Ha nyugalomra és csendre vágyunk a medencék és a romváros körül is, és nem szeretnénk a tömegekkel osztozni, akkor időzítsük a látogatást délelőttre, mert a kirándulóbuszok többsége délutánra ér oda, illetve ha tehetjük akkor az utazásunkat tervezzük az októbertől áprilisig terjedő időszakra – még nem holtszezon, de nem is főszezon.

like-post-icon