Párizs nem csak egy rózsaszín álom, itt komoly, acélos munka folyik!

Aki többször járt már Párizsban, az biztos elidőzött már a Notre Dame előtt, megmászta a Montmartre lépcsőit, megcsodálta a Louvre kincseit és éjszakába menően sétálgatott a Szajna parton. De Párizs ennél sokkal többet rejt – egy acélosabb világot.

Ez a kemény és kicentizett városrész pedig nem más, mint Európa legnagyobb üzleti negyede, a La Defense. Az 50-es években ezen a helyen még bódésorok, gyártelepek és viskók álltak, ma azonban olyan a látkép, mintha egy futurisztikus film kulisszái között sétálnánk itt sétálni. Az égbe törő felhőkarcolók árnyékába, az üveg-acél irodaházak tövében sétálva olyan érzésünk támadhat, mintha Tokióban vagy New Yorkban járnánk.

És ez az érzés nem csoda, hiszen az Európai Unión belül, ebben a városnegyedben található a legtöbb 150 méter feletti felhőkarcoló. De hogy a francia stílus ne vesszen teljesen oda, a hatalmas épületek között avantgarde szobrok és kis terek várakoznak, laza eklektikusságot mímelve. A hely érdekessége, hogy a felszínen csak gyalogosforgalom van; az autók, a buszok és a metró a föld alatt közlekedik, így nem zavarják a naponta 150 ezer itt dolgozó ember munkáját.

A La Defense fő látványossága az új diadalív, amit 1990-ben fejeztek be. Grande Arche pontosan Párizs történelmi diadalívével egy vonalban áll. A Champs Elysées köti őket össze, amely tökéletesen egyenesen vezet a Concorde tértől a Diadalíven át idáig. De Párizs üzleti negyede koránt sincs kész, már jóváhagyott terveik vannak a további, még magasabb épülettornyok építésére.

like-post-icon