Porto – a látnivalókon innen és túl

Lisszabon vetélytársa és kistestvére könnyen elsődleges úti céljává válhat portugál utazásunknak: Porto egy kis ékszerdoboz, kisebb távolságokkal és kitűnő borokkal. Hogy juthatunk el a városba? Hova menjünk, ha a főbb turistalátványosságokat kipipáltuk? Portói kisokosunkból minden kiderül!

Észak-déli portugál utazások kiváló kiindulási pontjául szolgálhat a Lisszabontól északra fekvő Porto, Portugália második legnagyobb városa. Korábbi cikkünkben írtunk már a város rövid történetéről és kedvenc látnivalóinkról, ezért most Porto praktikus oldalát és a környékbeli rendhagyóbb érdekességeket állítjuk középpontba.

Közlekedés – úton, útfélen

A város többek közt jó megközelíthetősége miatt számít népszerűnek magyar turisták körében: heti háromszor (kedden, csütörtökön és szombaton) indul közvetlen WizzAir járat Budapest és Porto közt.

A reptér 11 kilométerre fekszik Porto központjától. Legegyszerűbben metróval tudunk bejutni a városba: az E jelzésű lila vonalon fél óra alatt a belváros bármely része megközelíthető, és mindössze 2 eurót kell fizetnünk a jegyért.

Aki a kényelmesebb utat választaná, taxival 25-30 perc alatt érhet be a belvárosba: egy út 20 és 30 euró közti áron mozog.
Ha autót bérelnénk, a portói reptéren megtehetjük: számos autókölcsönző cég kínálatából választhatunk, és ha más városba is utazunk, ott is leadhatjuk a kocsit.

Azoknak, akik a São Bento vonatállomásra érkeznek, garantáltan jó lesz az első benyomásuk a városról, ugyanis közel 20 000 kék-fehér csempéből készítették el az előtér lenyűgöző jeleneteit még a huszadik század elején.

A városon belül a tömegközlekedéssel (busz-, metro-, villamoshálózat) is bárhová eljuthatunk. Mindenképp próbáljuk ki a siklót, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dom Luis I hídra.

Rejtett kincsek – a turistalátványosságokon túl

A „must see” látnivalók után is sok érdekességet rejt még a város. Ha szép kilátást keresünk, akkor látogassunk el a Kristálypalota kertjébe (Crystal Palace Garden), ahonnan a gyönyörű fák közül láthatunk rá Portóra. A régi várfalon, az egyetemi negyedben pedig akár egy főként helyiek által látogatott bárból vett szendviccsel és üdítővel is élvezhetjük a kilátást.

Érdekel a művészet és a designboltok? Irány a Rua de Miguel Bombarda! A belváros közelében húzódó utcán egymás után fedezhetjük fel a kisebb galériákat és boltokat. Személyes kedvencem az Ó! Galeria – az apró bolt különleges designtárgyakat és helyi művészek festményeit rejti.

Merre tovább? Porto és környéke

Ha Portót már minden zegzugával együtt felfedeztük, a város kiváló kiindulópont lehet a Douro-völgye felfedezéséhez. A világ egyik legrégebbi borvidékéről a portugál borokról szóló összeállításunkban írtunk részletesebben.

Nem kell messzire mennünk akkor sem, ha a tipikus portugál hallevest vagy más halételeket szeretnénk autentikus környezetben kipróbálni. Portóval szemben, a Douro folyó túlpartján fekvő São Pedro da Afurada egy hagyományos halászfalu, ahol az azulejo csempékkel borított alacsony házak közt megbúvó helyi éttermekben merülhetünk el a tengeri ízekben.

Ha a nap zárásaként egy igazán romantikus helyre vágyunk, akkor látogassunk el a Portótól mindössze 15 kilométerre fekvő Senhor da Pedra kápolnához: sziklák, óceánpart, hatalmas hullámok és a horizonton fokozatosan eltűnő vöröslő nap – nem mindennapi élménnyel zárhatjuk portói napunkat.

like-post-icon