Reneszánsz Élménybirtok és pazar kastélyszálló a Mecsekben – Öt ok, hogy miért látogasd meg Bikalt

Bikal, a Baranya megyében található település elsősorban az itt termelt zamatos sárgabarackok, az egykori komlóültetvények, a bikali 'fehérgyöngy' nyulak és a falut körülölelő tavak halai miatt vált ismerté. De az itt épült Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok miatt került fel újra a turistatérképekre.

Baranya északi peremvidékén járunk, a tolnai megyehatár közelében. A dombok lankái alatt meghúzódó Bikal története közel hét évszázadra, az 1330-as évek elejére vezethető vissza. A falu nevének jelentése bükk-al, vagyis “bükkös erdő alja”. A település elsősorban mezőgazdasága miatt volt híres anno, ma már azonban az idegenforgalmi tevékenység jellemző rá. Bikal hírnevén nagyot lendített a, hogy a Puchner Kastélyt szállodává és konferencia központtá alakították, illetve, hogy a közvetlen közelében felépítették a Reneszánsz Élménybirtokot. Azóta meg sem áll a pihenni, ellazulni, vagy aktívan kikapcsolódni vágyó látogatók áradata.

Mese az újjáéledt uradalmi kastélyról

A kastély megépítésének története a Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló nevéhez fűződik. Miután az uralkodó 1841-ben neki adományozta a három falut magába foglaló bikali uradalmat, végre belevághatott tervébe, és 1841 májusában nekilátott, hogy felépítse az elképzelt épületet. A településen egy-két ház és csűr kivételével, ekkor még semmi sem volt, nemhogy kastély. A feljegyzések szerint 1849 szeptemberében már állt az épület, és csak az emeleti részen maradtak el kisebb belső munkálatok. A tábornok fia, Hannibál 1861-ben vette át a birtokot. Neki köszönhető a köré telepített park és a későbbi átépítések is. Az épület mai formáját, mely kései historizáló stílusú, 1898-ra nyerte el, ekkor fejeződtek be végleg a munkálatok. A jelenlegi tulajdonos 1993-ban vásárolta meg a hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól, és megkezdte a felújítást. A kastélyszálló 1996 májusában nyitotta meg kapuit.

Aki kicsit is kedveli az elegáns nemesi kúriák hangulatát, az itt biztosan megtalálja a neki tetsző szobát, vagy éppen lakosztályt. Az épületkomplexum főépülete a Kastély, mely élethűen idézi fel a 19. századi újklasszicista kastély hangulatát, mintha a Habsburgok korába csöppentünk volna vissza. A Palota egy 6 200 négyzetméteres reneszánsz hangulatú épület, ahol a Mátyás király korabeli főúri kényelem különleges érzését élhetjük át. A Palotához egy különálló wellness részleg is tartozik, ez a Palotafürdő. A harmadik épület az Udvarház. A felújított pajtaépület egy 18. századi, francia stílusú fogadót idéz csoda szép fagerendás, kő és tégla szerkezetével. És végül a Vendégház, mely három kétszintes, egymástól külön álló ház, összesen 24 szobával; remek választás lehet cégek, baráti társaságok, csoportok vagy akár családok számára is. A szállodakomplexum mindezek mellett egy egyedülálló francia élményfürdővel, gyönyörű, marokkói hangulatú fürdőtérrel, valamint testet és lelket újjáélesztő szolgáltatásokkal is rendelkezik.

Lépjünk át egy másik korba

A kastélyszálló elegáns, kissé visszafogott uradalma mellett létezik egy másik, aktív lehetőségekkel teli „városka” is, ez pedig nem más, mint a Reneszánsz Élménybirtok, hazánk első tematikus élményparkja, mely egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot. A látogatók reggeltől estig, korhű környezetben, kézműves mesterek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok és víg színészek közreműködésével ismerhetik meg a reneszánsz életformát. Az itt eltöltött idő felér egy időutazással, ahol nem csak szórakozunk, de játszva tanulunk is.
Az élménybirtok 7,5 hektáron terül el és 5 nagy részre tagolódik: az időutazás alatt megnézhetjük a Középkori Falut, az Óvárost, a Főteret, a Reneszánsz Palotát és a Lovagi Küzdőteret. A közel 35 építményben találunk pékséget, fogadókat, kovácsműhelyt és szabóságot, no és persze olyan szép lovagi termeket is, mint Apródképző, ahol sok kisember elfér.

Bikalon innen és túl

Ha több napot töltünk el a kastélyban, érdemes kicsit a környéken is körülnézni, mert rengeteg látnivalót tartogat.

Orfűn például érdemes meglátogatni az 1970-ben létrejött Orfűi Malommúzeumot, mely az őrlés technológiájának fejlődéstörténetét mutatja be az őskortól napjainkig.

A Magyaregregyen található Máré vára szintén jó kirándulóhely. A vár a Keleti-Mecsek erdővel övezett hegycsúcsán áll. A hajdani lovagvár egy római kori fa őrtorony helyén épült a 13. században, gótikus stílusban, majd a 16. században reneszánsz stílusban újjáépítették.

Abaligeten, Bikaltól 20-30 kilométerre több látnivaló is található, ilyen például a 2004-ben megnyílt Denevér-múzeum, mely egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek kevéssé ismert világának.

Képek forrása: puchner.hu

További információk, szobafoglalás, programok és árak a puchner.hu oldalon.

like-post-icon