Romantikus, középkori és egyedülálló – Fedezzük fel Kőszeg ékszerdobozát!

A romantikus és történelmi kisváros egyedülálló településnek számít Magyarországon. Kőszeg középkori utcái, műemléki gazdagsága és emberléptékű környezete könnyen bejárható és felfedezhető. Ez és még megannyi rejtett városi kincs az, ami idevonzza a látogatókat; évről-évre egyre többet.

Kőszeget elsősorban az 1532-es török ostromról ismerjük, pedig gazdag történelme már akkor is jó sok nyomot hagyott a településen, és ezek a nyomok az évek múltával egyre csak gyarapodtak. A település 1328-ban kapott királyi városi címet, egyedüliként Vas vármegyében. Miután 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte a várost a törökök ellen és ezzel megakadályozta, hogy elfoglalják Nyugat-Magyarország és Bécs területét, a település rohamos fejlődésnek indult. Szabad királyi városi rangját 1648-ban erősítették meg. A háborúkat illetően nagy szerencséje volt a városnak, a pusztítások nagyrészt teljesen elkerülték, éppen ezért lépdelhetünk el annyi gyönyörű és sértetlen középkori épület mellett.

De nem csak történelmileg gazdag a város, hanem kulturális szinten is; már csak azért is mert régi várfalai között keveredik a magyar, a német és a horvát kultúrkör is. Ezeknek a hatásoknak az együttese olyan látnivalókat és szolgáltatásokat hozott létre Kőszegen és környékén, hogy lehetetlen számszerűen választani közülük, hiszen mindegyik valami más miatt szép és érdekes.

Hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő látni- és kipróbálnivalókat érdemes részt venni valamelyik, vagy akár több olyan tematikus sétán, amit a város turisztikai hivatala kínál a látogatóknak.

Kőszeg tálcán kínálja látnivalóit. Oly sok és oly változatos kincsünk van, hogy érdemes tematikus kistúrákkal is felfedezni a város múltját és jelenét – olvasható Söptei Imre a Kőszegi Levéltár levéltárosának ajánlása Kőszeg hivatalos weboldalán.

És mennyire igaza van; mivel jelenleg 8 túrából választhatunk, melyek lefedik a város szinte minden területét, ezért történelmét és érdekességeit is megismertetik a látogatókkal.

Végig mehetünk például az 1532-es események minden mozzanatán, Jurisics várkapitány lábnyomait követve a Séta Kőszeg XVI. századi védművei mentén elnevezésű túra során, vagy választhatjuk a Sáta az „iskolavárosban” elnevezésűt, esetleg felfedezhetjük Kőszeg régi vendéglátóhelyeit és fogadóit, melyek az 1820-as években élték virágkorukat. A séta során 10 állomást ejtünk útba és 2,6 kilométert teszünk meg, elsősorban a Fő tér és a Kőszegi Múzeum környékén. A tematikus séták listáját a www.koszeg.hu oldalon találjátok.

Ha pedig egy nap kevés lenne a város bejárására, vagy rákaptunk a városnéző séták és a jófajta fogadók ízére, akkor van egy belvárosi hotel, melynek neve kellemes túrázásokat, jó levegőt és csodálatos kilátást idéz. Hát persze, hogy a Hotel Írottkőről van szó. A Fő téren található szálloda tökéletes kiindulópont, ha reggel a piacra indulunk, délután a madaraktól hangos erdei sétára, este pedig a pislákoló fényekkel megvilágított macskaköveket koptatnánk az óvárosban.

Forrás: irottko.hu/koszeg.hu

like-post-icon