Salzburg nem csak a sóról, de a sörről is híres – Rendeljünk mi is egy korsóval

A meseváros szépségű salzburgi Óváros még mindig szinte ugyanúgy néz ki, mint 250 évvel ez előtt, Mozart idejében. És a sörkultúrája sem változott valami sokat, a városban immáron több mint 500 éve főzik a folyékony kenyeret.

Festung Hohensalzburg (Salzburg; Ausztria)

A gyorsan szaladó Salzach folyó mellett állva, és bámulva a város kecses tornyait, dómjait, aranycégéres kis utcáit és a Hohensalzburg erődítmény nagyságát, furcsa arra gondolni, hogy a város sörfőző hagyományait egykor a salzburgi hercegérsekek indították el, ma pedig a 21. század kreatív sörfőző mesterei viszik tovább.

A városban és környékén jelenleg tíz sörgyártó cég található, melyeknek egyedi stílusa van, a színvonalas sörkultúra híveinek nagy örömére. Köztük van például Ausztria legnagyobb privát sörfőzdéje, melyet Amerika felfedezésének évében, 1492-ben alapítottak, és itt van Ausztria egyetlen bio sörfőzdéje is, ahol a biodinamikus Demeter-irányelvek szerint folyik a sörgyártás.

De vannak olyan kreatív sörfőzdék is melyek folyamatosan valamilyen innovatív eljárással és egyedi ízekkel hívják fel magukra a figyelmet. A salzburgi söröket hazájukon kívül is elsőrangúnak minősítik, és ebben fontos szerepe van a helyi, kiváló minőségű forrásvizeknek, melyek a mondák szerint gyógyerővel is bírnak. A remek sörfajták stílusos környezetben, hangulatos sörözőkben, kerthelyiségek árnyat adó fái alatt vagy modern lokálokban, éttermekben kerülnek az asztalra. De az én személyes kedvencem a Stiegl sörház hangulatos kerthelyisége és a hozzá tartozó sörmúzeum.

Salzburg tartományban mindig tartanak valamilyen sörhöz, vagy sörgyártáshoz kapcsolódó rendezvényt. Az említett Stiegl sörgyár például minden év májusában megrendezi májusfaállítással egybekötött mulatságát, és nem hiányozhat a naptárból az obertrumi sörgyár fesztiválja, a Trumer Bierfest, valamint az augusztusi Augustinerfest sem.

Salzburgban azonban nem csak inni, de tanulni is lehet a sört, vagyis a kultúráját és a készítését. A városban diplomás sörszakértők képzése is folyik – egyedülállóként az egész világon.

like-post-icon