Skandinávia, egyet jelent a természeti szépségekkel

Végtelen nappalok és örök éjszakák világa ez, ahol a fenséges aurora borealis táncot lejt a fergeteges bulik zenéjére. Skandinávia lehetőségeiről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy unalmasak lennének.

Csodálatos tájak nyúlnak el a Földnek ezen a vidékén – erdők, tavak, vulkánok váltják egymást – a látvány pedig mindig elkápráztat. Nemzeti parkok fedik szinte az egész régiót; Európa legjobb hegymászó és kiránduló helyeit biztosítva a természet szerelmeseinek.

Skandinávia – Dánia, Svédország, Norvégia, illetve Izland és Finnország – városaira jellemző, hogy tökéletesen megférnek bennük a konzervatív és az innovatív építkezési stílusok. Éppúgy találunk kreatív múzeumokat, mint a magas sörárak ellenére is nyüzsgő éjszakai életet, és persze élőzenét (viking metál vagy klasszikus) szinte minden bárban – ezek mindenhol részei a skandináv városi életnek.

Bár nem tűnik mindig úgy, de Skandináviának igenis vannak rendes évszakai is. A hosszú, hideg telek után, amikor a hó betakar mindent és a napsugarak csak néha mutatkoznak pár percre, megérkezik az ébredező tavasz, mielőtt berobbanna a végtelen nyár. És bár ezen a vidéken nem használják túl gyakran az ökoturizmus kifejezést, a hozzá tartozó életvitel már rég a mindennapok részévé vált. Az évszakokhoz alkalmazkodva a skandinávok egy csomó olyan környezetbarát és védő technikát dolgoztak ki, amin ámulni fogunk, ha ide érkezünk – és az ötleteket nem a turistacsalogatásért vezették be.

Mikor ide érkezünk az első amit megtapasztalunk majd az a ropogósan friss északi levegő lesz. A második, hogy már messziről mennyire hívogatóak a tóparton és az erdőkben elszórt települések barátságos és kényelmes faházacskái, illetve az a sok nemzeti park, ami a területek nagy részét beborítja. Itt húzódik Európa legjobb túraútvonalai közül jó pár, és persze remek gleccser sétákat és medve megfigyelő túrákat lehet tenni a környező hegyoldalakon és erdőkben. A csipkézett fjordokról, a tengeri madaraktól hemzsegő kis szigetekről és a tenger színeiről nem is beszélve, melyek együtt olyan látványt alkotnak, mintha valaki vízfestékkel festette volna meg őket.

like-post-icon