Strandolós, spirituális és nagyon finom – Goa utánozhatatlan és egyedi vidékén mindent megtapasztalhatunk

Goa vidékéről legtöbbször azt hallani, hogy nem áll másból mint jó standokból és trance partikból. Pedig Indiának ez a szelete egyszerre indiai és portugál, egy kulturális kaleidoszkóp, ami megédesít a napfény, a tenger, a jó tengeri ételek és a spiritualitás. Nincs még egy hozzáfogható hely sem Indiában, sem a világban.

(Goa; India)

A vidék legnagyobb vonzereje, csodálatos és egybefüggő aranyló strandjai, melyek az indiai miniállam egész szélén végighúzódnak, az Arab-tenger csillogó hullámai mentén. A Dekkán-félsziget nyugati részén, a Malabár-part és a Nyugati-Ghátok határvidékén fekvő vidék a hatvanas években, a hippi korszakban alakította ki mai is ismert hírnevét és laza hangulatát. Ha ide érkezünk, mondjuk miután átrágtuk magunkat az indiai arany háromszög városain, Delhin, Jaipuron és Agrán, akkor nagy változásban lesz részünk. Ez egy teljesen más világ. Itt mindenki – személyiségtől függően – megválaszthatja magának a megfelelő strandot, szállást és ha jó időben érkezünk, csupán egy-két utazóval kell majd osztozkodnunk.

Ha hátizsákos turistaként érkezünk, válasszuk Arambol, vagy a merészebb Baga strandját. De ott van még a pálmafákkal szegélyezett Palolem és a hippi piaccal is büszkélkedő Anjuna is, vagy a bájos és nagyon laza Mandrem partja is. Ha pedig valami nagyon exkluzívra vágyunk, akkor ott vannak még a menő ötcsillagos szállodák agyonmanikűrözött strandja is, illetve a titkos kis öblök, ahol a lábnyomainkat, maximum a rákocskák nyomai keresztezik.

(Goa; India)
(Goa; India)

Amint már említettük, Goa spirituális központ is. Ha ezt a részét is szeretnénk megtapasztalni, ugyan annyi választási lehetőségünk van – ha nem több – mint a megfelelő stand megtalálása esetén. Az Arab-tenger aranyhomokos partja a téli szezonban, vagyis szeptember október környékén még csak készülődik a nyári szezonra. Bár nagy a sürgés-forgás, készülődés ez a belső békénkre ne legyen hatással. Goa jóga és egyéb más spirituális mozgásformáinak felhozatala évről évre egyre jobb és szebb lesz. Így aztán mehetünk kiscsoportos napfelkeltés tai-chi órára, vagy gyógyító reiki tanfolyamokra és meditációs órákra. Sőt sok utazó kifejezetten azért jön ide Goába, hogy komoly, továbbfejlesztő jóga kurzusokon vegyen részt.

(Goa; India)
(Goa; India)

Ahogy a lélekre is nagy hangsúlyt fektetnek Goában, úgy a test igényeit is alaposan figyelembe veszik – így aztán ami finom étel, az nagyon finom tud lenni. Goa konyhájának illatai, fűszerei, ízei még a legelhivatottabb gasztro-utazókat is meglephetik: legyen szó akár egy klasszikus hal curry-ről rizzsel, vagy egy reggelinek is tökéletes bhali-pau-ról (kenyér tekercs curry szósszal), esetleg egy pikáns vindaloo fehérbor ecettel és fokhagymával, vagy egy fűszeres xacuti szósszal – bármit is válasszunk az indiai-portugál fúzió kényeztetni fogja az ízlelőbimbóinkat és azt is megtudjuk miért voltak annyira oda a portugálok Goáért. Ha pedig még van időnk, akkor egy reggeli és egy vacsora között látogassunk el egy fűszerfarmra is; remek program csodás illatokkal.

(Goa; India)
(Goa; India)
(Goa; India)
(Goa; India)
(Goa; India)

És végre eljutottunk a portugálokhoz, akik 1510-ben érkeztek meg Goába – csábította őket az egzotikus kelet és az igazán jövedelmező fűszerutak reménye. Sok időt töltöttek itt és erős hatásuk még ma is érezhető az állam szinte minden városában. Barokk épületek váltakoznak fehérre meszelt templomokkal, málladozó erődítményekkel; a kultúrán belül pedig éppúgy belefuthatunk egy színes katolikus felvonulásba, vagy egy tipikusan gyászos és szenvedélyes fado előadásban, mint januárban a Játra ünnep színpompás zarándoklatába, mikor mindenki a helyi isteneket köszönti.

like-post-icon