Szaloniki tele történelemmel, csodás tengerpartokkal, 1,5 órás repülőútra

Szaloniki tele van optimizmussal, hedonizmussal és egy csipetnyi káosszal. Görögország folyamatosan nyüzsgő második városa emlékművekkel és múzeumokkal várja a történelem szerelmeseit, remek sétautakkal, minőségi ételekkel és jó piaci hangulattal a nagyvárosi utazókat.

Thessaloniki History Centre (Szaloniki; Görögország)

Éppen nem rég ajánlottuk figyelmetekbe Athént, mely jelenleg második, sokkal modernebb reneszánszát éli. De az ország második legnagyobb városa is bőven megérdemli, hogy rááldozzunk mondjuk egy nyaralást, vagy egy hosszú hétvégét. Szaloniki még sosem volt annyira kedvelt, művelt és kifizetődő, mint manapság; programok és közlekedés szempontjából is remek úti cél.

Pernera (Szaloniki; Görögország)

Központjában egymást váltják a történelmi látványosságok. Ha neki indulunk a bizánci fal mellett, mely a romantikus felső város mentén fut, eljutunk egészen az impozáns Rotunda körtemplomig, mely szomszédja a 4. századi Galerius-diadalív, mely a rómaiak perzsák felett aratott győzelmére emlékeztet. A két jelképes ősi építmény büszkén tekint le az Egnatia negyed nyüzsgő bevásárló utcájára, miközben a város jelképe, a Fehér Torony a koktélbárokkal telepakolt kikötőt figyeli.

Limassol (Szaloniki; Görögország)

Esténként ismét más arcát mutatja a város. Ilyenkor a levegő vibrál a zenétől és a szenvedélytől; a hangulatot pedig megannyi nemzetközi diák és hátizsákos turista fűti a partok mentén.

De Szaloniki nem csak történelmi szépségeiről és éjszakai életéről híres, gasztronómiája és piacai is ugyan annyi figyelmet érdemelek. Ha felcsigáz minket egy szépen megrakott színes zöldségespult, az olívabogyók látványa, vagy az illatozó fűszerhalmok, akkor Szaloniki piacain a helyünk, melyeket legjobban egy lelkes helyi idegenvezetővel tudunk felfedezni. A város nyüzsgő piacai mindent árulnak, az ételektől a virágokon át, a csetreszekig – és persze rengeteg történelmi mondanivalójuk is van, amiről az ajánlott 3 órás vezetés alatt mindent megtudhatunk.

Yahudi Hamam (Szaloniki; Görögország)

A vezetők általában az Arisztotelész téren hívják össze a csoportokat, mely a fő kereskedelmi centrum volt a régi időkben. Innen indulunk – egy jól megérdemelt kávé után – az utunkra, keresztül egy olyan városon, ahol a bizánci piaccsarnokok és emlékművek mellett, kortárs és modern épületek merednek a magasba.

Sétáljunk keresztül a város bevásárlóutcáin, egészen Louloudadika irányába, mely egy színes és hatalmas virágpiac, kávézókkal és apró boltocskákkal tarkítva. Modiano és Kapani piacai tele vannak szebbnél-szebb gyümölcsöknek és zöldségeknek, amiknek egyszerűen nem lehet ellenállni. Mindkét piacról az a szóbeszéd járja, hogy már a 12. században is működtek.

Miután bespájzoltunk egy kis koulourit (street-food finomságot) irány a Panagia Chalkeon, mely egy csodaszép templom, egyike Thesszaloniki ékköveinek. Innen nem messze találjuk a Rézművesek Csarnokát. A Paliatzidika piacon boltocskák és bódék sorakoznak végig az utcákban, sőt még az alagsorokban is, körbe a Philippou környékén. Végül irány a közeli Bit Pazar, melynek különlegessége, hogy már 1928-ban is ugyan így nézett ki, mint most.

Church of Panagia Chalkeon (Szaloniki; Görögország)

Ha már piactúra, akkor Ladadikát sem szabad kihagyni, ahol Szaloniki zsidó negyedének utolsó fennmaradt emlékeit találjuk. És miközben végigsétálunk a régi sikátorokban, ízlelgetve a minket körbevevő történelmet, illedelmesen köszönjünk el a vezetőnktől és kérdezzük meg, mikor indul másnap a következő séta, ahol nem csak megnézni, de megkóstolni is sikerül Szalonikit.

like-post-icon