Szent helyeken Horvátországban

Ha kezünkbe vesszük az irányítást, és önállóan kelünk útra, akkor olyan kincseket is felfedezhetünk a horvát vidéken, amik mások előtt láthatatlanok maradnak.

(Makarska; Horvátország)

Ilyen például az az energia-oltár, mely az Ivancica-hegyről tekint le a tájra. A kőről mind a mai napig nem tudják biztosan, hogyan és mikor keletkezett. A legenda annyit mond róla, hogy helyén régen egy templom állt, de az emberi gonoszság miatt az angyalok felkapták a templomot, és csak ezt az oltárt hagyták itt a helyén. A 130 centiméter magas, feliratok vagy domborművek nélküli kőnek, melynek egyik oldala lépcsőzetes, rejtélyes aurája van, amit a fogékonyabbak meg is érezhetnek.

Történetére a Stonehenge kutatói sem tudtak választ adni, annyi biztos csak, hogy a követ 400 méterről húzták fel mostani helyére és geometriai pontossággal a Kelet-Nyugat vonalon helyezték el, így az oltár tele van energiával.

Energia kavarog a szintén kevésbé látogatott Stari Grad-síkságon is. Ez a Hvar-sziget legtermékenyebb területe, ahol már i.e. 4. században is élénk mezőgazdasági tevékenységet folytattak. Az akkoriban itt élő görögök osztották fel egyenlő részekre kőfalakkal, melyek közül ma is láthatunk eredetieket. Mivel az egész Földközi-tenger térségében itt maradt fenn a legépebben ez a területfelosztás, az UNESCO 2008-ban védetté nyilvánította a stari gradi síkságot.

like-post-icon