Szürreális látnivalók – 7 ámulatba ejtő úti cél a világ körül, UFO-kal, úszkáló malacokkal és mitikus lényekkel

A Föld legszürreálisabb helyei nem csak szimplán lenyűgözőek, képesek elrepíteni minket egy olyan világba ami már a fantasztikum határát súrolja. Alábbi cikkünkben hét olyan lélegzet elállító tájat és látványosságot gyűjtöttünk össze, amiket legalább egyszer saját szemünkkel is látnunk kell, hogy elhiggyük tényleg léteznek.

Marfa, Texas

Ez az Amerika délnyugati részén fekvő kis sivatagi város isteníti a kortárs művészetet és kultúrát. Ezen a szokatlan helyen, egy hatalmas kiterjedésű száraz sivatag kellős közepén minimalista térelemek, szobrok, egyterű galériák és hátborzongatóan egyszerű tömbhotelek váltják egymást. A furcsa épületek persze furcsa embereket is vonzanak, így Marfa és környéke a fotósok és filmesek paradicsoma is. A paranormális jelenségek szintén mindennaposak errefelé; UFO észlelések, valamint kísérteties fények – ez a jelenség világszerte Marfa Lights-ként ismert – megjelenése még ma is ugyan úgy hozzátartozik a mindennapokhoz, mint régen. Marfa vonzó, mitikus és mindent egybevéve kihagyhatatlan.

The ’Devil’s throat’, az Ördög-torka, Iguazú-vízesés, Argentína

A Rio Iguacu 600 kilométer hosszan kígyózik Paraná és Santa Catarina part menti hegyei között, mire útja végén kiterjeszkedik és őrületes zajjal és frissítő vízpermettel le nem zúdul a sziklák tetejéről. A vízesés legszebb és látványosabb zuhogói az argentin oldalon találhatóak. Itt zúdul alá a legmagasabb zuhatag is, az Union, amelynek vize az Ördögtorok-szakadékba zubog alá. Ez a félelmetesen gyönyörű, U alakú szakadék 150 méter széles és 700 méter hosszú. Hogy a látogatók jobban megcsodálhassák a természeti képződményt és a kisebb zuhatagokat, az argentinok egy mélyen a vizek fölé benyúló rámpát építettek a tátongó mélység szájához.

A „kristály síkság” – Salar de Uyuni, Bolívia

A napkelte már-már szürreálisan természetfeletti színekben tündököl ezen a kristályos síkságon. A kezdet kezdetén még őskori tóként funkcionáló terület ma már teljesen lapos, fehér, végtelen sósíksággá száradt. A sókéreg egészen addig húzódik amíg csak a szem ellát. A végtelen séget csak a messzi távolban kompra átszálló utasok és a kaktuszok által borított – Isla Incahuasi – sziget látványa töri meg. Ez a végtelen fehérség egyszerűen lenyűgöző. Ha ehhez még hozzáadjuk a tengerszint feletti magasságot, akkor válik csak igazán hihetetlenné.

Skocjan barlangok, Szlovénia

Ha lemerészkedünk a Skocjan-i barlangok mélyére, fantasy filmekbe illő természeti jelenségeket láthatunk. A föld alatt hullámzó ösvényeket alacsony lámpák fénye világítja meg, és az út során egymás után bukkannak fel a hatalmas szikla kamrák. Ahogy egyre mélyebbre jutnak a bátor utazók a képzelet is egyre nagyobb teret kap. Akik már jártak lent és ismerik J.R.R. Tolkien fantasztikus trilógiáját a Gyűrűk Urát, azt mesélték, hogy még az egyik főellenség, a Balrog démonjának szakadékát is meg lehet itt találni. Sőt a bátrabbak átgyalogolhatnak egy olyan hídon, ami a világ legnagyobb föld alatti kanyonját fogja közre. Az átsétálás talán még oké, de le is mernénk nézni?

Pamukkale, Törökország

A Világörökség részét képező Pamukkale, ez a szó szerinti fordításban „gyapotvárnak” nevezett, különleges természeti képződmény, Denizli városától mintegy húsz kilométerre fekszik. A fehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35°C-os forrásvíz hozta létre, miután lezúdult a 160 méter magas domboldalon. A víz rendkívül jó aránnyal gyógyítja az ízületi gyulladásokat, és ha itt üldögélünk, még azt is elképzelhetjük, hogy milyen volt az, mikor már évezredekkel ezelőtt is ide jártak fürdőzni az emberek.

A párizsi katakombák, Párizs, Franciaország

Megközelítőleg 6 000 000 ember holttestét temették el a párizsi katakombák mélyén. A maradványokat egy túlzsúfolt temetőből hozták át ide a 18. és a 19. század ideje alatt. Egy finoman fogalmazva is szürreális és bizarr „attrakcióról” van szó. A kripta vezetéssel járható be, de az érzékenyebb lelkű látogatóknak nem ajánlják a felfedezést.

A Malac strand – The Pig Beach, Exuma-szigetek, Bahamák

A legtöbb utazó úszkált már együtt kutyákkal, delfinekkel, cápákkal esetleg bálnákkal, de ki hallott még arról, hogy malacokkal is lehet úszkálni a tengerben? Az Exuma-szigetcsoport egyik rejtett kis öblének a partján él néhány négylábú őslakos, akik a moslékban és sárban dagonyázás helyett inkább úszni mennek a turistákkal. Senki sem tudja pontosan hogy kerültek a malacok a lakatlan, fehér homokú szigetre, de jelenleg egy 20 fős malac kolónia várja minden nap a helyieket és a turistákat. A sziget környékére foglalhatók hajóutak, amibe a malacka simogatás és együtt úszkálás is beletartozik.

like-post-icon