Tigrisdió, szardella, paradicsomszósz és polip! Kóstoljatok bele a spanyol konyha legjobb ételeibe!

Spanyolország világszerte a mediterrán ételeiről híres, legfőképpen a tenger gyümölcseiről, húsairól és friss zöldségeiről. De amíg azt gondolnánk, hogy a spanyol konyha csak a tapas-ról, a paella-ról és a jófajta sangria-ról szól, rengeteg más étel és ital is van, ami bár világszinten nem annyira közismert mégis legalább annyira népszerű a helyiek körében.

1122

Spanyolországot körbejárva ezeket az ételeket és italokat soroltuk a legjobbak és legfinomabbak közé. Nem kell megijedni, az asztalon nem csak tengeri herkentyűk lesznek, a húsevőknek és a vegetáriánusoknak is bőven jut mit megkóstolni.

Migas

Eredetileg Andalúziából, Spanyolország déli tartományából származik a migas, ami az egyik közkedvelt étel a spanyolok körében. Kenyérből és tortillából készítik, melyhez fokhagymát, paprikát, olívaolajat, esetleg szalonnát is hozzáadnak, és sokszor tükörtojással, vagy szőlővel szolgálják fel.

Salmorejo

A salmorejo, egy kicsit gazpacho-szerű, sűrű hideg leves paradicsomból, száraz kenyérből, fokhagymával és olivaolajjal ízesítve. Córdoba városának eme specialitását gyakran sonka- és kemény tojásdarabokkal tálalják.

Food (Barcelona; Spanyolország)

Fideuá

Katalónia válasza a paella-ra. Ezt az ételt rizs helyett rövid tésztával készítik és tenger gyümölcseivel tálalják, mint például garnélarákkal, kagylóval vagy tintahallal. Legtöbbször a húsos verziója is megtalálható az étlapon, és a paella-hoz hasonlóan ezt is sáfrány szálakkal ízesítik. A fideuá-t hagyományosan aioli-val, vagyis olivaolajból készült fokhagymás majonézzel tálalják.

Cocido Madrileno

Madrid kedvenc étele egyfajta sűrű pörkölt. A receptek kissé különböznek, de a legtöbb fajtában találunk csicseriborsót, hagymát, sárgarépát, burgonyát, kolbászt, csontvelőt, sonkát és szalonna darabokat. Andalúzia és Spanyolország egyéb régióinak is megvannak a maguk verziói, de általában csak a húsok és a zöldségek kombinációit variálják.

Food (Madeira; Portugália)

Pisto

Ez a vegetáriánusok kedvence, egy finom fogás ami sült piros paprika, padlizsán, cukkini, hagyma, fokhagyma, valamint paradicsomszósz felhasználásával készül. Eredetileg Castilla-La Mancha régióból származik – ahonnan a híres Manchego sajt is, és gyakran egy tükörtojással a tetején szervírozzák.

Pulpo a la Gallega

Ahogy a neve is jelzi, ez egy galíciai polip alapú étel. A polip húsát darabokra vágják, majd főzés után, szeletelt burgonyára téve és füstölt paprikával meghintve tálalják. Ez egy jellegzetes étel Galícia tartományából, az ország északnyugati részéből.

Food (Porto; Portugália)

Fabada Asturiana

És végül egy védjegynek számító étel Asztúria területéről. Ezt a kiadós pörköltet jellemzően fehér Fava babbal, valamint szalonnával, kolbásszal és hurkával keverik. Füstölt paprikával és sáfránnyal ízesítik.

Flan

De hogy a desszertek se maradjanak ki a sorból, meg kell még említeni a spanyol desszertek egyik legáltalánosabbját, ami szinten minden menü végén megtalálható. A francia karemell krémhez hasonló, tojásból, cukorból és kondenzált vagy sűrített tejből készült flan tetejét egy vékony karamellszerű cukros sziruppal borítják be.

Food (Barcelona; Spanyolország)

Arroz con Leche

Spanyolország másik közkedvelt desszertje az arroz con leche. Egyszerűen lefordítva, rizs tejjel. Ez a spanyol verziója a brit rizspudingnak. Rizottó-típusú rizsből, tejből és cukorból készül fahéjjal és gyakran citromhéjjal ízesítve.

Vermouth

Felejtsd el a gintonic-ot, itt a vermouth! A spanyolok körében igen népszerű ital, tulajdon képen nem más, mint egy édes borpárlat. Fehér illetve vörös kivitelben is elérhető, néhány jégkockával és egy olívabogyóval díszítik.
A ’la hora de vermut’ idején, vagyis a ” vermouth órájában”, a nap közepén fogyasztandó, és aperitif-ként szolgál a főétkezés előtt, amit általában délután 2-kor fogyasztanak el. A vermouth különösen illik az olyan tapasok-hoz, mint a szardellával töltött olajbogyó vagy a boquerones (kis pácolt hal).

Tinto de Verano

Ahelyett, hogy a szokásos sangria-t rendelnénk, a helyiekhez hasonlóan kérjünk egy tinto de verano-t, ami gyakorlatilag egy vörös bor szénsavas limonádéval keverve.

Horchata

Ez a hűsítő nyári ital Valencia tartományból származik és az állagát tekintve tejes és krémes. A horchata igazából egy úgynevezett tigrisdió tej, amit cukorral, vízzel és fahéjjal kevert préselt tigris dióból készítenek. A tigrisdió egyáltalán nem is dió, sokkal inkább kis gyökérzöldségek, amik Spanyolországon kívül Észak- és Nyugat-Afrikában is megtalálhatóak.

INFO – A cikkben látható képek csak hangulatképek, illusztrációk.

like-post-icon