Top 10 látni- és tennivaló Brüsszelben, ahol a pazar irodaházak kéz a kézben járnak a romkocsmákkal

Ha utazunk, főleg ha nincs olyan sok időnk, mint szeretnénk, akkor az a legfontosabb, hogy jó szervezéssel a legtöbbet ki tudjuk hozni a célállomásodból. Ennek a legegyszerűbb módja, ha tervet készítünk, és tudjuk előre, melyek a fontos helyek számunka.

Brüsszeli Városháza ( Brüsszel; Belgium)

Ha a város utcáin sétálunk és nem csak a lábunk elé nézünk, akkor láthatjuk, hogy art nouveau homlokzatok és 1960-as évekbeli beton építmények, illetve 19. századi villák állnak szembe az olyan brutális üveg-acél épületekkel, melyeket még a fiktív Gotham City is megirigyelne. De az egész koncepció érdekessége az, hogy Brüsszel középkori városmagjától, a világ egyik legszebb és ismertebb terétől, a Grand Place-tól gyűrűzik kifelé.

Így egy városfelfedező sétát nem is lehet máshol kezdeni, mint a brüsszeli top tízes lista első helyén, a Grote Markt-on, vagyis a Grand Place téren.

10

Shopping

Egyetlen városi kiruccanás sem az igazi vásárlás nélkül. Az antik imádók a Place du Grand Sablon téren nézelődhetnek, ahol az utcák tele vannak régiségekkel. Különösen érdekes a Rue de la Paille, a Rue des Minimes, és a Rue de Rollebeek környéke.
Brüsszelnek megvan a maga bolhapiaca is, a Jeu de Balle Flea Market. Ha idetévedünk, akkor igazi csecsebecséket, használt ruhákat, és öreg bútorokat találhatunk.
A belga csokik kihagyhatatlanok. A pralinékért irány a Chocolatier Mary, egy teaházi élményért pedig a Wittamer-be látogassunk el. Ha pedig lehengerlő látványú csokoládé üzletre fáj a fogunk, akkor irány a Pierre Marcolini. Néhány csokoládéban még ehető aranyat is találni.
Ha a designer darabok jelentik az igazi örömöt, akkor pedig a Galleries a nekünk való hely. Három jelentősebb galéria található Brüsszelben: a Galeries Saint Hubert, a Galeries du Roi, és a Galeries de la Reine. Már csak az üvegtetejük miatt is megéri ellátogatni ezekre a helyekre.

9

Szépművészeti Múzeum – Musées Royaux des Beaux Arts

Ez valójában két múzeum. A Napóleon által alapított Museum of Ancient Art főleg Flandria nagyszerű munkáit vonultatja fel. A másik a Museum of Modern Art. Az utóbbit 1984-ben adták hozzá. A létesítmény 8 emeletből áll, ezek közül sok a földszint alatt található.
Belépő(mindkét múzeumba): Felnőtt – 13€, Gyerek(6 éven aluliaknak ingyenes) – 3€

8

A Szent Szív bazilika (Koekelberg Basilica)

Ez az art deco stílusú templom az ötödik legnagyobb a világon és Brüsszel Koekelberg negyedében található. Lenyűgöző méretei (89 méter magas, 167 méter hosszú) egészen a Parc Elisabeth-ig nyújtják. Bár a párizsi Sacré-Coeur-ről lett mintázva, a bazilikát betonból, homokkőből, és vörös téglából építették. Leopold király 1902-ben kezdett az építtetésébe és három évvel később az alapkövet is Ő rakatta le. Végleges formáját 1971-ben nyerte el éppen időben ahhoz, hogy a belga függetlenség 75. évfordulójára kész legyen. A 33 méter átmérőjű kupolás platformból páratlan kilátás nyílik Brüsszelre és az azt körülvevő környékre.

7

Mini Europe

Az Atomium szomszédságában található a Bruparck, ami egy 25 hektáros szabadidőpark számos szórakozási lehetőséggel. Ezek között található a Kinepolis nevű mozikomplexum, egy sokoldalú Imax képernyő, egy planetárium, a L’Oceade nevű vízi park, és számos étkezde a ’The Village’-n belül. Ami viszont a legnépszerűbb nevezetesség az a Mini Europe park, ahol az Európai Unió országainak legismertebb épületei láthatók 1/25-ös méretben. Íly módon láthatunk gondolákat, egy TGV vonatot a Párizsba haladó útján, és hallhatjuk a Big Ben összetéveszthetetlen harangjátékát.
Belépő: Felnőtt – 14.30€, 12 éven aluliaknak 10.70€, 1.20 méter alatti gyerekeknek pedig ingyenes.

6

Heysel Park és az Atomium

Brüsszel nyugati részén fekvő Heysel parkot a rekreáció és a kényelem jegyében nyitották meg. A park egyik fő látványossága az Atomium. Ez egy csillogó 102 méter magas acélból és krómból készült atommodell, melyet André Waterkeyn tervezett. Ahhoz, hogy tényleg értékelni tudjuk a struktúráját rá kell szánnunk a kellő időt, hogy teljes egészében kiélvezhessük elénk táruló nagyságát. A térszobrot az 1958-as Világkiállításra állították fel, hogy szimbolizálja az új „atomkort”. A modell tökéletes mása egy 165 milliárdszorosára felnagyított vas molekulának.
Belépő: Felnőtt – 12€, 12-18 éveseknek 8€, 6-11 éveseknek 6€, 6 éven aluliaknak ingyenes.

5

Centre Belge de la Bande Dessinée – A Belga Képregény Centrum

Belgiumban több az egy négyzetkilométerre jutó képregény művészek száma, mint bármely másik országban. Ha tehát szeretjük a képregényeket és a francia rajzfilmeket, akkor ez a múzeum igazán a kedvünkre lesz. A múzeumnak otthont adó Waucquez Warehouse épülete már magában egy látványosság, amit azt art nouveau építész, Victor Horta tervezett. A múzeum termeiben keresztülvezetnek minket a teljes folyamaton – az ötlettől/koncepciótól kezdve egészen az eladásra szánt műig. Több mint 5000 eredeti vázlat/tervrajz található itt,; egy külön szekció pedig a belga képregény karakter – Tin Tin és alkotója Hergé – lőtt állít emléket.
Ezen felül a várost körülvevő falakon drámaian meglepő, de ugyanakkor szórakoztató rajzfilm-falfestményeket láthatunk. Ezeket a kormány megbízásából készítették. Célszerű beugrani a Városházán belül lévő turista irodába egy várostérképért.
Belépő: Felnőtt 8€, 12-18 éveseknek 6€, 12 éven aluliaknak 3€.

4

Városi Múzeum – Maison du Roi

A múzeum francia neve Maison du Roi annyit jelent, ’A Királyok Háza’. De hiába a gazdagon díszített termek, valójában egyetlen király sem élt itt az évszázadok során. A múzeum Brüsszel történelmét tárja elénk, a középkortól egészen a jelenig, összesen három emeleten.
Belépő: 4€, (18 éven aluliaknak hétvégente ingyenes).

3

Manneken-Pis – A pisilő kisfiú, vagyis a Petit Julien

A huncut, kissé dundi Manneken-Pis egy igen jelentős karakter a brüsszeli folklórban. Hatvan centiméteres magassága ellenére is valószínűleg ez Brüsszel legtöbbet fotózott szobra. A szobrocskát, ami egy kis szökőkút medencéjébe pisil, Jerome Duquesnoy tervezte. A fiúcska ltalában anyaszült meztelenül pózol, de jeles alkalmakkor felöltöztetik. Egy igen jelentős, összesen 600 darabból álló ruhatára a Maison du Roi-ban alaposan szemügyre vehető.

2

Hotel de Ville – Városháza

Ha a Grand Place téren járunk, ajánlott meglátogatni gótikus Hotel de Ville-t, vagyis a Városházát. Az építészetileg lenyűgöző ház íves ablakokkal, tornyokkal, és díszített szobrokkal büszkélkedhet. Ha elég erőt érzünk magunkban, akkor másszuk meg a 96 méter magas Brabantine gótikus tornyot ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.
Belépő: 5€, Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes.

1

A Grand Place

A Grand-Place, az UNESCO Világörökség része, Brüsszel abszolút elsőszámú nevezetessége. A középkorban a piac köré faházakat építettek, majd a 14. században a jómódú családok kőépületeket emeltettek ezek helyére. A grandiózus városházát 1402-ben adták át, és mind a mai napig politikai központként üzemel. Főleg a hercegeket, a királyi családot, és a császárokat fogadták itt. Manapság a Grand-Place egy gyönyörű, macskaköves középkori tér, ami egyben Brüsszel főtere is. Minden második év augusztusának harmadik hete alatt a belga begónia termesztők kidekorálják a piacteret, egy nagyjából 750 000 szál begóniából készült virágszőnyeggel, az esemény milliókat vonz a városba.

like-post-icon