Top 10 Lisszabon – A portugál főváros titkai

Honnan nyílik a legjobb kilátás a városra? Mit keres egy tető nélküli, romos katedrális a belvárosban? Hol kalandozhatnak a kultúrakedvelők? Lisszabon legismertebb látnivalói mellett sok eldugott helyet is találunk, amiket semmiképp nem érdemes kihagyni. Fedezzük fel együtt a portugál főváros zegzugos utcáit és rejtett helyszíneit!

Saint Vicente de Fora Monastery (Lisszabon; Portugália)

10

Café A Brasileira

Kezdjük a napot Lisszabon egyik leghíresebb és legrégebbi kávézójában! A Café A Brasileira a 19. század óra folyamatosan üzemel: az elmúlt évtizedek során számos művész és író beszélgetéseinek helyszínéül szolgált a kávézó, ahol Fernando Pessoa, a portugálok legnagyobb költője szoborba öntve nem mozdul törzsasztalától. A Baixa-Chiado metrómegálló közvetlen közelében található kávézót napközben ellepik a turisták, de korán reggel még tökéletes helyszín lehet egy napindító bicahoz, a portugálok bivalyerős espressojához.

9

Bairro Alto

A bevásárló utcáiról és színházairól híres, elegáns Chiado negyed közvetlen szomszédságában található Barrio Alto. A lejtős utcákon és lépcsőkön napközben helyiek és turistacsoportok sétálnak – ilyenkor érdemes valahogy belopózni vagy bekéredzkedni egy házba, hogy lássuk, hogy néz ki belülről egy tipikus, kék-fehér azulejo csempékkel borított belvárosi épület. Valódi arcát azonban csak éjszaka mutatja meg a környék, amikor sorra nyitnak ki és telnek meg élettel az utcafrontra néző kisebb-nagyobb bárok és szórakozóhelyek.

Fotó: Szakszon Flóra

8

Elevador de Santa Justa, sikló és villamos

A dombokon le-fel közlekedő siklókat és a lisszaboni villamosokat mindenképp érdemes kipróbálni – a 28-as járat a kacskaringós utcákon keresztül számos látványosság mellett csörömpöl végig.

Híres turistaattrakció a magasabban fekvő Bairro Alto és a lentebbi Baixa negyedet összekötő Santa Justa lift, ami 1902-ben a város egyik első tömegközlekedési eszközeként kezdte szállítani az utasokat. Aki nem szeret sorban állni és aránylag sok pénzt kifizetni a pár perces útért, fel is sétálhat a közeli utcákon – a lift felső kilátóterasza, ami ingyenesen látogatható.

Fotó: Szakszon Flóra

7

Carmo Régészeti Múzeum (és romtemplom)

Akár gyalog, akár lifttel jutunk fel, könnyen a Bairro Alto fontos helyszínén, a Carmo Régészeti Múzeumnál találjuk magunkat, ami azoknak is ajánlott, akik legszívesebben messzire elkerülnék a múzeumokat – itt ugyanis nem az ásatási eredmények, hanem a helyszín kapja a főszerepet: a Carmo kolostor az 1755-ös földrengéskor súlyosan károsodott és elvesztette eredeti funkcióját. A részben romos, tető nélküli középkori kolostor tökéletes helyszín a leletek elhelyezésére és a közönség érdeklődésének felkeltésére.

Jegyár: felnőtt 4 €, diák 3 €, nyugdíjas 3 €
Nyitva tartás: Június – Szeptember 9:00-19:00, Október – Május 10:00-18:00

Fotó: Szakszon Flóra

6

Alfama

Lisszabon történelmi szívének számít az Alfama negyed, girbe-gurba középkori utcáival, kilátóival. Itt található a Castelo de Sao Jorge és a Pantheon fehérkupolás épülete is. A környéken sétálva könnyen futhatunk bele utcai zenészekbe, street art alkotásokba és olyan éttermekbe vagy bárokba, ahol a helyi melankolikus fado zenét hallgatva fogyaszthatjuk el ételünket, italunkat.

5

Miradouro

Az Alfama negyed kihagyhatatlan helyszínei a kilátók (miradouro-k), ahol nemcsak lenyűgöző látvány fogad minket, de sok helyen asztalokat is találunk, ahol akár egy elvitelre kért kávét vagy ételt is elfogyasztani. Személyes kedvenceim a Miradouro Santa Luzia és a Portas Do Sol.

4

Castelo de Sao Jorge

A várból szintén lenyűgöző kiállítás nyílik a Tejo folyóra, a történelmi negyedekre, a vörösben pompázó Április 25. hídra és a monumentális Krisztus király szoborra. A Castelo de Sao Jorge belsejében végigsétálhatunk a várfalakon, de ha megszomjazunk, kávézót is találunk, ahol nemcsak a tudásszomjunkat enyhíthetjük.

Jegyár: 8,50 €, diákjegy 25 éves kor alatt 5 €, családi jegy 20 €
Nyitva tartás: Március 1. – Október 31. 9:00-21:00, November 1. – Február 28. 9:00-18:00

3

Belém

A Belém negyed a Tejo folyó partján fekszik, és kissé kiesik a fő látnivalók közül – tömegközlekedéssel fél óra alatt juthatunk el ide a belvárosból. A legemblematikusabb épület a Belém torony, ami fontos részét képezte Lisszabon védelmi rendszerének, 1983-ban az UNESCO Világörökség részének nyilvánították. Szintén a folyóparton található a Padrão dos Descobrimentos, a Felfedezők emlékműve. A legszebb épület mégis a Szent Jeromos-kolostor, a mánuel stílus egyik lenyűgöző alkotása. A városnézést levezethetjük a leghíresebb lisszaboni cukrászdában, a Pasteis de Belémben, a híres vaníliapudingos édesség eredeti lelőhelyén.

Fotó: Szakszon Flóra

2

LXFactory – kultúra ipari környezetben

Érdemes nyitott szemmel járni, ha egy adag alternatív kultúrára vágyunk a nagyvárosi forgatagban: a belvárosi negyedek legtöbbjében különleges street art alkotásokat láthatunk a falakon. De ha meguntuk a kultúra hagyományos tereit, az LXFactory tökéletes alternatíva lehet: a 23000 négyzetméter kiterjedésű volt gyártelepet mostanra kis designboltok, művészek, zenészek vették birtokba, kihasználva az ipari környezet nyújtotta előnyöket.

Fotó: Szakszon Flóra

1

A Ginjinha Registada: meggylikőr csokiba töltve

A sűrű lisszaboni nap vagy napok lezárásaként erősen ajánlott beiktatni egy pihenőt a Rossio pályaudvar mögötti lépcső alatt megbújó A Ginjinha Registada nevű helyen: a város legrégebbi tradicionális meggylikőrt (csokikehelyben áruló) bárjában.

+1

Sintra

Bár nem tartozik szorosan Lisszabonhoz, de egy lisszaboni hosszúhétvége nélkülözhetetlen programja lehet egy sintrai városlátogatás: a csipkés kőtornyok, színes paloták, kis tavakkal tarkított kastélyparkok mélyén sétálva látva könnyen hihetjük, hogy egy tündérmesébe vagy egyenesen Disneylandbe csöppentünk.

Fotó: Szakszon Flóra

like-post-icon