Top 15 látnivaló Portugáliában

Régi álmotok ellátogatni Portugáliába, de nem tudjátok, merre induljatok? Akárhol is kezditek a portugál körutat, számos kihagyhatatlan helyszínt találhattok a környéken. Mi most a szigetekről indulva, majd déltől észak felé haladva mutatjuk meg kedvenc látnivalóinkat a lenyűgöző óceánparti országban!

(Algarve - régió; Portugália)

15

Azori szigetek

Aki szívesen találná magát az Atlanti-óceán közepén, de még mindig portugál fenségterületen szeretne maradni, meg se álljon a Lisszabontól 1500, Észak-Amerikától 3900 km-re fekvő Azori-szigetekig! A buja természet és a hangulatos kisvárosok sokak szívét rabul ejtették már. A portugál szigetcsoporttól itt olvashatsz részletesebben.

(Azori-szigetek; Portugália)

14

Madeira

Aki közelebb maradna a kontinentális Európához, mégis a világ többi részétől elzárt szigetre vágyik, Madeira jó választás lehet. A hegyekben kígyózó öntözőcsatornánk mentén található a világ legnagyobb babérerdeje, de ha túra helyett (vagy mellett) vizes élményhez van kedvünk, akkor megmártózhatunk az óceánparton kialakított sós vizű medencékben, vagy cápákkal és rájákkal úszhatunk együtt a Madeira Aquariumban. Ebben a cikkükben találod 10 kedvenc látnivalónkat Madeira szigetén.

13

Faro

Faro a legismertebb óceánparti üdülőhely és egyben Algarve tartomány központja, ennek következtében sok turistát vonz a városba. A strandja mellett érdemes ellátogatni a kikötőbe, ahol a luxusjachtok szomszédságában sok barátságos kávézót is találunk, valamint innen indulva sétálhatjuk körbe az óváros macskaköves sikátorait.

12

Benagil barlang

A déli Algarve tartomány egyik leglátványosabb helyszíne sokak szerint a Benagil barlang, ahova legkönnyebben Portimão városából induló hajókkal lehet eljutni, vagy kedvező időjárási viszonyok esetén 5-10 perces úszással is megközelíthető a szomszédos partokról. Bármelyik változatot választjuk, nem fogunk csalódni a látványban! Több barlangot is találunk a környéken, de mind közül ez a leglátványosabb: a felül nyitott kráteren keresztül betűző napfény a sziklákat és a vizet is lenyűgöző színekbe öltözteti.

11

Lagos

A szintén az óceán partján fekvő Lagos homokos strandjai mellett történelmi múltjával is sokak érdeklődését felkelti. A Kormányzói Kastély és a főtér temploma mellett mindenképp érdemes elsétálni a Mercado de Escravos felé: itt működött ugyanis Európa első rabszolgapiaca 1444-től kezdve – az épület aljában most művészeti galériát üzemeltetnek. A városfalon gyalogolva gyönyörű kilátás tárul elénk az öbölre és a környező hegyekre.

Fotó: Szakszon Flóra

10

Sagres

Portugália déli csücskében található a Cabo de Sao Vicente és Sagres városa – ezt a részt régen a „világ végeként” emlegették. Érdemes bemenni az erődbe, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik a környékre. A szomszédos partokon szörfösök százait szemlélhetjük a magasból: az állandó erős szél miatt Sagres igazi szörfparadicsomnak számít.

9

Rota Vicentina

A túrázás és a természet kedvelőinek tökéletes terep lehet a kikapcsolódásra a Rota Vicentina, dél-nyugat Portugália túraútvonalainak hálózata. A Cabo de Sao Vicentétől egészen Santiago do Cacémig húzódó területen 445 km jelölt úthálózat van – csodálatos kilátás nyílik az óceánra, miközben lélegzetelállító sziklaképződmények közelében haladhatunk el.

8

Évora

Évora belvárosa sokak szerint „élő múzeum”, ahol különféle építészeti stílusok keverednek – nem csoda, hogy az UNESCO világörökség részévé nyilvánították az óvárosi részt. Ahogy közeledünk az ország középső részén fekvő városhoz, tartsuk nyitva a szemünk, és könnyen megláthatjuk a különleges formájú fákat, amelyek kérgéből a parafa anyagot nyerik ki. A városban érdemes felmászni az Igreja de Sao Francisco középkori templom tetejére, nézzük meg a 2-3. századból származó ókori római templomot, és a kissé ijesztő Csontok Kápolnáját (Capela dos Ossos) se hagyjuk ki!

Fotó: Szakszon Flóra

7

Sintra

A Lisszabontól alig egy órára fekvő Sintra az elvarázsolt kastélyok és kertek városa – ha valakinek akár csak 3-4 napja van a főváros és környéke felfedezésére, abból legalább egyet erősen ajánlott Sintrában tölteni. Ha csak egy napunk van, nézzünk körbe a rejtélyes földalatti alagutakkal és gótikus csipketornyokkal tűzdelt Quinta da Regaleirában és a Disney kastélyra emlékeztető színes Pena Palotában. Ha jut idő még másra is, vegyük fel a listánkra a Mór Várat és a Monserrate Palotát is.

Fotó: Szakszon Flóra

6

Lisszabon

Portugália fővárosa akár egy nagyobb körút állomásaként, akár egy párnapos hosszúhétvégére is tökéletes úti cél lehet. A régi mór városnegyed, az Alfama girbe-gurba utcáin felfelé tartva egy idő után elérünk a Szent György várig, ahonnan kitűnő kilátás nyílik az egész városra. Barrio Altoban a szórakozás, Chiadoban a kultúra áll a középpontban, a kicsit kijjebb eső Belém városrész pedig a Tejo folyóban álló tornyáról és a Szent Jeromos kolostorról híres.

Fotó: Szakszon Flóra

5

Obidos

Lisszabontól északra haladva rövid időn belül eljutunk a festői kisvárosig, amelyet egy mór városfal szegélyez – ennek a tetején sétálva járhatjuk körbe a várost, amelynek cseréptetős, fehér falú házai egymást érik. A szűk utcákon könnyen belefuthatunk egy-egy titkos kertbe vagy a tipikus kék-fehér csempékkel, az azulejokkal díszített kis templomokba.

4

Tomar

Tomar városképét a Templar-kastély uralja, a Krisztus Kolostorral, Portugália egyik legszebb műemlék épületével, amely az UNESCO Világörökség része. A város szívében található az ország egyik legrégebbi zsinagógája, amely 1430-ból származik, és ma is viszonylag jó állapotban látogatható.

3

Coimbra

A Lisszabontól 200 kilométerre északra található városban található Portugália legrégebbi egyeteme, amit 1290-ben alapítottak. Az egyetem díszterme mellett a Szent Mihály kápolna, a Kecske-torony és a könyvtár is látogatható.

2

Porto

Az ország második legnagyobb városa egy kis ékszerdoboz, ami gránit óratornyával, székesegyházával, a Duoro folyón átívelő Ponte Dom Luis híddal és a folyóparti színes házakkal sokakat lenyűgöz. A híd túlpartján levő pincékben kóstoljunk egy portóit a névadó város tiszteletére! És ha arra is kíváncsiak vagyunk mit és hol érdemes enni Portugáliában, vagy éppen Porto városában, akkor következő cikkünkben kóstoljuk végig az ország legfinomabb ételeit.

1

Guimaraes

Az Észak-Portugáliában található Guimaraes volt régen az ország első fővárosa, ezért a „nemzet bölcsőjének” is szokták nevezni. A középkori, reneszánsz hangulatú városban zavartalanul sétálhatunk, hiszen nagy része autómentes övezet.

like-post-icon