TOP téli úti célok Közép- és Kelet-Európában – Nem baj ha nem ismered, akkor is látogasd meg!

A tél még akkor is egy tökéletes évszak az utazásra, ha a hőmérséklet egyre csak zuhan. Vonattal például csodálatos látványban lehet részünk, ha meglátogatjuk Közép- és Kelet-Európa legszebb látnivalóit és városait. Utunk során láthatunk dermedt folyók, fagyos fákat, igazi jégkirályságokat, melyek fölött a kobalt kék égbolt ragyog.

A téli utazás érdekessége még, hogy bár a táj belefagy a pillanatba és mély álomba merül, a városi élet gyakran ilyenkor a legélénkebb; főleg a termálfürdők és spa komplexumok környékén, ahol a 35-40 Celsius fokos gyógyvizek felett sejtelmesen örvénylik a köd és az emberek minden gondját baját elmossa. A tengerparti városok is sokkal meghittebbek és csendesebbek ilyenkor, de még így is érdemes megtapasztalni a hangulatukat. Alább mutatunk tehát pár olyan úti célt, amit télen is érdemes felkeresni, nem csak a főszezonban.

Bohinj-tó, Szlovénia

Bled vagy a Bledi-tó sokaknak már egy kicsit túl turistás. Akik így érzik azok vegyék az irányt a Triglav Nemzeti Park területén fekvő Bohinj-völgy felé, mely 24 településből áll össze. A völgy kristálytiszta tavát, a Bohinj-tavat a Júlia-Alpok zárja körbe, de itt emelkedik az ország szimbólumának tartott Triglav hegység is, ami 2 864 méter magas. A tótól keletre fekvő rétek a síelők Mekkájának számítanak, bár van bőven sí-busszal megközelíthető lejtő is. Mikor a Bohinj-tó télen befagy, kétségtelen, hogy Európa egyik legszebb kültéri korcsolyapályájává alakul. A környékbeli falvak pedig a saját pálinkáikról híresek – ilyen a helyi viljamovka (körtepálinka) vagy a brinjevec (boróka szellem) is, amik garantáltan felmelegítik a testet, és felszabadítják az elmét.

Gdansk, Lengyelország

Észak-Európa nagy kikötői annál hangulatosabbak minél hidegebb és szürkébb (sőt még ködös is) az idő. Gdansk, mely a Balti-tenger részét képező Gdański-öböl déli partján helyezkedik el, a legjobb példa erre. Nyeregtetős középkori raktárai és gótikus templomai olyanok ebben az időben, mintha az egész város egy nagy szellemkastély lenne. Ha itt járunk, mindenképpen szippantsunk be egy kis vöröstéglás posztindusztriális életérzést a rakparton mielőtt tovább indulnánk Sopot és Gdynia irányába, melyek konurbációt alkotnak a várossal.

Druskininkai, Litvánia

A Dzukija erdő sűrű fenyői között megbújó Druskininkai csábító keveréke a régimódi gyógyhelyeknek és a modern spa-nak. A kezelések természetes gyógymódokon alapulnak – 15 perces áztatás egy iszapfürdőben (helyi ásványvízben, tőzeges talajjal és gallyakkal) valóban helyreállító kezelésnek minősül. Ha Druskininkai környékén járunk és szeretjük az alternatív múzeumi tárlatokat, akkor ne hagyjuk ki a városon kívül található Grutas Parkot. A 2001-ben alapított parkban 86 szobrot láthatunk, 46 különböző szobrásztól, századok és diktatúrák szerint felosztva. A félelmetes, de lenyűgöző gyűjtemény kommunista-kori műemlékeket, szobrokat és mellszobrokat állít ki, vagy hagyja őket tönkremenni a természet által? Ezt ki-ki döntse el maga.

Belgrád, Szerbia

Belgrádba nem mindig akkor érkezik a tél, amikor a legtöbben várják, de ha megjön, akkor sokkal inkább életre kel a város, mint nyáron vagy az őszi időszakban. A karácsony és az újév időszakában mindenki sürögni kezd, és ez Belgrádra fokozottan igaz. Amíg a folyó menti ivók pihennek egy kicsit, addig Skadarlija hangulatos éttermei és Savamala hippi bárjai télen kelnek igazán életre. Belgrád közismerten karakán városa hóban, esőben és iszapban néz ki a legjobban; legalábbis a helyiek szerint. De az az utazók véleménye szerint is biztos, hogy a mai Kalemegdán-park mely korábban védelmi övezetként töltött be fontos szerepet – a téli körülmények közötti, hótakarótól fedve nyújtja a legnagyobb élményt.

Krkonoše, Csehország

A Krkonose hegység ismert és kedvelt a csehek körében, a turisták előtt viszont teljesen ismeretlen. Pedig egy a kőgörgeteg jelzi a cseh és lengyel határt. A hegy lábánál üdülőhelyek sorjáznak, az egyik bájosabb, mint a másik. És mondani sem kell, hogy télen mutatják a legszebb oldalukat. Ha megfelelő a hómennyiség, akkor Spindleruv Mlyn például a tökéletes téli szabadság példaképe. Van itt lehetőség úszásra, wellnessre és spa kezelésekre, nagy vidéki sétákra és kandalló melletti finom vacsorákra, míg kint tombol a farkasordító hideg.

like-post-icon