Törökország egyik kedvenc üdülőhelyén, Antalyában és környékén jártunk!

A Földközi-tenger gyöngyeként is emlegetett település annyira kedvelt üdülőhely, hogy főszezonban a kétszeresére nő a népessége. Itt mindent megtalálunk, ami egy remek nyaralást felejthetetlenné tesz.

(Antalya; Törökország)

A Földközi-tenger vidékén sok olyan hely van, ahol kellemes a klíma, az év 365 napjából 300-ban süt a nap, kevés a nyári csapadék és háborítatlan a tengerparti henyélés. De olyan különleges fekvésű és történetű város, mint Antalya már jóval ritkább. A legenda szerint ugyanis II. Attalosz, pergamoni király, Krisztus előtt az első században elrendelte, hogy alattvalói és tanácsnokai találják meg számára a világ legszebb vidékét: a földi paradicsomot. Miután emberei rábukkantak a mai Törökország eme csodás részére, Attalosz király várost építtetett és elnevezte Attaleiának.

(Antalya; Törökország)
(Antalya; Törökország)
(Antalya; Törökország)

A település nevét később Antalyára változtatták, de még ma is a Földközi-tenger gyöngyeként tekintenek rá, sőt a török riviéra fővárosaként is emlegetik. A városnak több érdekes része is van, de a legkedveltebb mégis csak a Kaleici, vagyis a városközpont. Itt korokon átívelő török és görög házakat találunk, melyek mindegyike védelem alatt áll. De nem csak az épen maradt épületek, a szépen fennmaradt bizánci, római és szeldzsuk építészet maradványai is sok látogatót vonzanak, mint például az egyik legnagyobb látványosság, a Hadrianus Kapu.

(Alanya; Törökország)
(Antalya; Törökország)
(Antalya; Törökország)

Alanya, mely az európai turisták egyik kedvenc célpontja, Antalyától csupán egy órányira található. Még be sem érünk a településre máris látható a jelképe, mely egy 1226-ban épített vár. A várat egy ókori erőd romjai fölé húzták fel, melyet még Nagy Sándor építtetett. A váron belül sok érdekesség található, például az I. Szulejmán idejéből származó Szulejmán-mecset és a karavánszeráj.

De Alanyában nem csak a történelmet, hanem a nyugodt napfürdőzés lehetőségét is megtaláljuk. A városnak több kedvelt partszakasza is van, de a Cleopatra-part a legismertebb. A történet szerint a területet VII. Kleopátra kapta nászajándékba Marcus Antonius-tól.

(Antalya; Törökország)
(Antalya; Törökország)
(Antalya; Törökország)

Szintén érdemes kipróbálni – ha már egyszer itt járunk – a helyiek és a hazai turisták által igen kedvelt Damlataş-barlang gyógyító hatású mikroklímáját. A barlangot, ahol átlagosan 22 °C-os hőmérséklet és 95%-os páratartalom uralkodik, a félsziget nyugati oldalán lévő Damlataş-partról lehet megközelíteni.

A vidéken május végétől szeptember közepéig nagyon nagy a hőség – a száraz, meleg levegő elárasztja az utcákat, megnő a páratartalom és még a tenger sem hoz enyhülést. Szeptember végéig a 45 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, míg a vizek hőmérséklete 26 fok is lehet.

Ha tehát nem szeretnénk megsülni vagy egész nap a hotelszobában hűsölni és várni, hogy lemenjen a nap, akkor Antalya és Alanya vidékét inkább októberre és április végére tervezzük be. Akár már a jövő évi húsvéti szünetet is a török tengerparton tölthetjük.

like-post-icon