Tudjátok melyik a világ egyik legöregebb városa?

Plovdiv már jó ideje a világ leglátogatottabb városainak listáján van, és stabilan ott tartja magát a top 5 között. Ami nem csoda, hiszen a hét dombra épült város díszes épületekkel, kanyargós kis utcákkal és utánozhatatlan bolgár hangulattal csábít, történelméről nem is beszélve.

Plovdiv Bulgária második legnagyobb városa, illetve Észak-Trákia kereskedelmi és kulturális központja. Az ősi várost i.e. 7 században alapították, így rendkívül gazdag és figyelemre méltó történelmi múlttal és látnivalókkal rendelkezik. Óvárosát többnyire a jellegzetes balkáni építészeti stílusjegyeket hordozó 18-19. századi épületek alkotják, több közöttük ma már múzeumként, galériaként működik.

Ha sétára indulunk, többnyire renovált, díszes épületek között, macskaköves, kanyargós utcákon barangolhatjuk be Plovdiv minden zegét-zugát. A város kiemelkedő látnivalója az óváros domboldalán épült 2. századi római amfiteátrum, de érdemes ellátogatni 19. századi vallási épületeihez, ortodox templomaihoz, valamint török zsinagógájához is.

Plovdiv eredetileg trák város volt és a görögök Philippopolis néven ismerték, de jelentős szereppel bírt a Római Birodalom idején is. Az első emlékek körülbelül 6000 évvel ezelőttről származnak róla.

like-post-icon