Tudtad miért olyan kedvelt Agios Georgios, Evia szigetének üdülőhelye? Íme pár ok!

Az Égei-tengerben fekvő Evia, Görögország második legnagyobb szigete. Ideális hely azoknak, akik egyaránt élvezik a nyugalmat és a nagy sétákat a természetben, de a hétköznapi nyüzsgésből sem akarnak kimaradni.

A görögországi Evia szigetét egy nagyobb földrengés választott le a görög szárazföldről; így két rövid híd köti össze a szárazfölddel, az egyik Halkisz (Halkidia) városánál, mely a sziget legnagyobb települése. Az Athéntól északra található sziget 195 kilométer hosszú, szélessége pedig 5 és 52 kilométer között változik. Elsősorban minőségi márványáról híres, mely már az ókori idők óta ismert és bányászata még ma is tart Kariszto városának közelében.

A sziget története az ókori görög és dór betelepülésekkel kezdődött, majd Athén irányítása alá került. Később makedón, római, majd bizánci fennhatóság alatt volt; egy rövid ideig a Frank Birodalom része lett, de a törökök nem sokkal később elfoglalták és egészen a 19. századig uralkodtak itt.

Így aztán nem meglepő, hogy számtalan görög nevezetesség található a környékén. Többek között Athén, Delfi, Meteora, Korintosz, Mükéné, Epidaurosz és Szkiathosz-sziget is mind ideális távolságra vannak – egy egynapos kirándulás keretében meg is tekinthetők, csak tudjunk választani.

De a szigetnek van még egy vonzereje, ez pedig nem más, mint a vendégszeretetéről és kristálytiszta vizű tengeréről híres Agios Georgios üdülőfalu. A kicsi halászfalut festői szépségű öblök, a kéklő tenger és a fenyőfák zöldje zárják körbe. Ideális görögországi üdülőhely azok számára, akik a nyugalmat és a természeti szépségeket egyaránt kedvelik, de a görög hétköznapokat is megtapasztalnák. A tengerparti üdülőhely még igazi görög hangulatot áraszt; a tömegturizmus még nem jellemző rá. Viszont ennek köszönhetően egy-egy reggeli séta alkalmával találkozhatunk a helyi halászokkal, akik a hajnali halászat után, úgy 11 óra tájban már árulják is a kifogott halakat és rákokat a parton.

Agios Georgios legtöbb partszakasza kavicsos, de északra a sziget csücskében találunk egy rendhagyóan szép strandot is, melynek Kavos a neve. Kocsival 5 perc alatt oda lehet érni a városka központjából. Persze más, privát standok is vannak, de azok már fizetősek és egy kicsit messzebbre kell értük menni.

Az üdülővárosból érdemes ellátogatni Edipsosba, ahol próbáljuk ki a meleg barlangfürdőt, melyről már az ókorban is híres volt a település. Jelenleg több gyógyszállóban is megszállhatunk itt, de inkább a barlangfürdő és a kialakított strand vonzza a látogatókat.

Bár a közeli történelmi városokról és látnivalókról már volt szó, a szigeten is találhatóak szép történelmi emlékek. Ha érdeklődünk irántuk, akkor keressük fel a sziget déli részén álló Eretreia-t. A város i. e. 4. században épült újjá, majd 300 év múlva újra elpusztult. Ennek romjai a mai napig láthatóak. Aki pedig természeti látványosságokra vágyik, ne szalassza el a Drimonas faluhoz közel eső Drimonas-i vízesést, melyet a sziget északi részén találunk.

like-post-icon