Tudtátok, hogy Street View-n keresztül is bejárhatjuk az Országház folyosóit és termeit?

Akárcsak a Harry Potter történetekben, ahol a kezünkbe került a Tekergők Térképe, úgy nézhetünk körbe az Országház híres aranyfüstös termeiben és lépcsőházaiban. És ehhez még a monitor elöl sem kell felkelnünk, ugyanis sok külföldi parlament mellett, az Országház is bekerült a Street View-ba. A virtuális sétát azoknak ajánlják, akik leküzdhetetlen földrajzi távolságra élnek Magyarországtól, illetve azoknak, akik egy kis ízelítőt kapnának a látogatás előtt.

Az egészben az a jó, hogy büntetlenül benézhetünk azokba a titkos termekbe és folyosókra is, ahol például az EU csatlakozási tárgyalások folytak, de láthatjuk a Vadásztermet is, ahol Munkácsy Honfoglalás című festményét őrzik. Persze a Díszlépcsőház és a Kupolacsarnok is a virtuális séta része, ezek nélkül nem is lenne az igazi, hiszen az utóbbi csarnokban tartják kiállítva a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot.

Hogy hogyan készültek a képek? Képzeljetek el egy zsúrkocsihoz hasonlító, 60 kilós és 15 lencséből álló kamerát, amint azt felvétel közben, lassan és aprólékosan keresztül tolnak a termeken és folyosókon.

A Google magyarországi vezetője, Heal Edina így nyilatkozott a lehetőségről: “Örömmel dolgoztunk azon, hogy sokszor a világ legszebb parlamentjeként emlegetett magyar Országház akár a távolból is elvarázsolhassa a világ internetezőit a Street View segítségével. Az, hogy különleges magyarországi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, vagy utazni szeretne. Épp úgy hasznos ez az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, mint az ide látogató turistáknak, vagy éppen a pedagógusoknak és diákoknak.”

Magyarországon kifejezetten sok helyen lehet még részünk hasonló élményben. Például a Mátyás-templomban és a Dohány utcai Zsinagóga belső tereiben, az Operaház nézőterén, és a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szőlőhegyein, a Halászbástyán és a Budai várnegyedben, de a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az Egri várban és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben is.

like-post-icon