Üdvözlünk a Serengeti-síkságon! A világ legjobb vadmegfigyelő helyén, a Ngorongoro-kráternál

Kevesen vannak azok, akik valaha is elfelejtik az első találkozásukat a Serengetivel. Talán azért, mert olyan csodás a kilátás a Naabi domb tetejéről, a kapu bejáratának irányából; itt akkora füves területek terjeszkednek, hogy bizonyára a világ végére is elérnek. Vagy talán azért nem felejtik, mert látták, ahogy az oroszlánok a fű között cirkálnak és a sörényükbe belekap a szél. De a zebrákra is emlékezhetnek, amint Afrika ritmusát követve vonulnak. Bármi is az oka, az biztos, hogy ez a világ legkáprázatosabb vadmegfigyelő helye és a hangulata örökre velünk marad.

A Serengeti-síkság szélén futó autóúton haladunk, itt pontosabban a terület közepén található a majdnem húsz kilométer átmérőjű Ngorongoro-kráter, mely a világ egyik leglenyűgözőbb természeti csodája, de csak egy kis része a Ngorongoro Természetvédelmi Területnek. A kráter, 2,5 millió évvel ezelőtt, roskadással jött létre, ami azt jelenti, hogy miután a többször is kitört Ngorongoro vulkán kitörési anyaga szétszóródott a felföldön, majd a lávautánpótlás elvesztésével az aljzat megsüllyedt, létre jött a kráter. Az így kialakult kaldera, mely Földünk legnagyobb, még ép peremű vulkáni üstje és UNESCO védelem alatt áll, 19,2 km átmérőjű, 610 m mély és 304 km²-en terül el. Buja zöld területein több mint 25 000 emlős él nyugalomban.

A kaldera erdőnövényekben gazdag, tele van kúszónövényekkel és majmokkal, illetve a szerencsésebbek mind az öt nagyvadat láthatják az itt tartózkodásuk ideje alatt. Élnek itt oroszlánok, elefántok, orrszarvúak, leopárdok és bivalyok is; bár a rinocéroszokat ritkán látni. Madarakat viszont annál inkább, csak a kráterben 500 fajtát találhatunk.

Ha ide utazunk két szállástípus közül választhatunk. A sátras megoldás és a lodge-ok is a kráter peremén helyezkedhetnek el – a legújabb szabályok szerint – de mindkettő megfelelő szolágáltatásokat nyújt. Persze a lodge sokkal exkluzívabb, hisz van rendes vécé és folyóvíz is, de a sátorozás sokkal izgalmasabb. Viszont mindkettőhöz hozzá tartozik a csillagos égbolt látványa, az oroszlánok üvöltése, a hiénák kacagása és a táborhelyen legelésző zebrák látványa.

De az állatok mellett a természeti szépségek is fontos részei a tájnak és az itt kibontakozó életnek. A száraz évszakban kiszáradó Magadi-tó az egyik ilyen. Sekély medrében a víz általában lúgos a vulkáni portól, de a rózsaszín flamingók így is szeretnek benne álldogálni. Tollazatuk színétől az egész tájat rózsaszínűvé válik. Vannak viszont édes vizű tavak is a vidéken, ezekben már vízilovak élnek, más állatok is itt olthatják szomjukat. Az egyik ilyen forrás mellett találhatunk egy piknikhelyet, ahol ki szabad szállni a terepjárókból.

A Ngorongoro krátert elhagyva is találkozhatunk még pár érdekességgel, például a Serengeti jellegzetes sziklaformációival, a kopjéval. Ezek az eróziótól legömbölyített, gránitból álló kibukkanások, amolyan jelzőtáblák és mikroökoszisztémák is, hiszen megvan a maguk különleges növény- és állatviláguk. Sőt vannak olyan síksági lodge-ok, melyek kifejezetten ilyen kopjék mellé vagy éppen rá épültek.

like-post-icon