Vízi liliomok, nimfák és gyógyvizek – Ez a csodálatos Hévíz

A folyamatosan megújuló, gyógyfürdőjéről híres város mindig tartogat valami meglepetést a látogatóknak. Legyen az egy modern szálloda, vagy megannyi aktív programlehetőség.

A Hévízi-tó jótékony hatásáról már a rómaiak is tudtak, legalábbis ezt bizonyítják azok a pénzérmék, amiket az 1980-as évek környékén a tóban találtak. Magát a települést viszont, csak 1328-ban említik először az iratok, mint az a terület, mely a gyógytó körül fekszik.

A tó keletkezéséről szól egy legenda is, ami semmilyen Hévízzel kapcsolatos történetből sem maradhat ki. A történet szerint egy keresztény dajka egy kisgyermek életéért könyörgött a Szűz Anyához, aki válaszként az imádságára forrást fakasztott. A dajka a lebénult, lesoványodott gyermeket a mélyből feltörő tó meleg vízébe mártotta és a gyermek az iszaptól és a jótékony víztől teljesen meggyógyult. A legenda a római korból származik, az említett gyermek pedig nem más volt, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki 391-ben a keresztény vallást saját birodalmában állami vallássá nyilvánította. A fakasztott forrás azóta is táplálja a világon egyedülálló hévízi tavat.

Mivel a tó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, termál vizű gyógytavának számít, ezért nem csak hazánkban híres, de nemzetközileg is a csodájára járnak a gyógyulni vágyók. Ahogy a fürdőről készült képek is mutatják, a 4,4 hektár nagyságú vízfelületnek több olyan része is van, mely olyan, mintha egy tündérmeséből lépett volna elő – itt csodás tavirózsák között lebeghetünk a vízen. De valószínűleg nem csak a virágoknak köszönhető a tó sikere, hanem a magas ásványanyag tartalomnak is, hiszen a forrás egy 3 méter mély barlangban fakad, ahol több tízezer éves hideg és meleg karsztvizek keverednek. Nem véletlen hát, hogy a legtöbben a Gyógyfürdő miatt érkeznek a városba, pedig van még pár jó programlehetőség, amin részt lehet venni, ha Hévízre érkezünk.

Köztük van például a Berki tanösvény, ami érdekes nézőpontokból mutatja be a Hévízi tavat, a körülötte elterülő láprétet, és a berek növény- és állatvilágát. De ha csak a városban indulunk egy nagy sétára, akkor sem maradunk virágok és zöld területek nélkül. Hévíz ugyanis 2012-ben elnyerte a Virágos Magyarországért verseny fődíját, így mindig friss virágokkal, szépen gondozott parkocskákkal várja a látogatókat.

Ebben a mindig virágzó környezetben épült meg a város egyik legmodernebb szállodája, a Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz is, melynek 2017-es áprilisi megnyitóján mi is ott voltunk. A négycsillagos superior szálloda 100 méterre található a Tófürdőtől és 80 jól felszerelt szobával, 10 exkluzív lakosztállyal, látványos wellness részleggel, és egy elegáns, remek konyhával rendelkező bisztróval és étteremmel várja a vendégeket.

A szálloda egyedi színfoltja Hévíz szálláshely-kínálatának. Ezt ottjártunkkor is tapasztaltuk, ugyanis kipróbáltuk a szálloda nyújtotta gasztronómia, wellness és gyógyászat harmonikus egyvelegét.

De ha még ennél is aktívabb programokra vágyunk, akkor pattanjunk biciklire, ugyanis Hévízt egy remek, kiépített bicikliút köti össze a Balatoni Bringakörúttal, illetve a Kis-Balaton és a Zalai dombság látnivalóival. Sőt, 2012 óta Alsópáhokot is elérhetjük a városból két keréken. Akik pedig lovagolni szeretnek, azok Hévíz mellett tereplovagló túrákon és karámos oktatásokon is részt vehetnek. A nem rég nyílt High-tech Sportok Bázisának köszönhetően már a segway túra is könnyen megtanulható, így pikkpakk bejárhatóak a város legszebb részei, és azok is melyek gyalog talán elmaradnának. Ha pedig már elfáradtunk akkor telepedjünk le valamelyik teraszos kávézóban és egy pohár hideg fröccs mellett élvezzük ki a hévízi nyári estéket.

like-post-icon