Zakopane TOP 6 – Egy utca az egész, mégis ez Lengyelország legismertebb hegyi üdülőhelye

Zakopane tökéletes kiindulópontja azoknak, akik szeretnének a környéken nagyokat kirándulni, vagy télen síelni, hogy aztán az aktív nap végén egy kényelmes házba, vagy egy hangulatos kocsmába térjenek vissza, ahol a legjobb söröket csapolják.

(Zakopane; Lengyelország)

Zakopane a 20. század elején kedvelt helye volt híres festőknek, költőknek, íróknak és zeneszerzőknek, ez ma sem változott, így sok ismert arc érkezik ide elvonulni. Ha szerencsénk van talán még össze is futhatunk velük a város egyetlen, nagyon széles és nagyon hangulatos sétálóutcáján. De válasszuk meg jól mikor érkezünk, mert a nyári és téli főszezon idején rendkívül nagy a tömeg.

(Zakopane; Lengyelország)

A ma itt élő lakosok leginkább szobakiadással foglalkoznak. Házaikat mind a mai napig fából építik tradicionális díszítésekkel, és akkorára, hogy három emeletén legalább húsz szoba elférjen. Ez a fajta építészet Stanislaw Witkiewicz építésztől ered, aki az 1800-as évek végén Zakopane-ban megépített első jellegzetes faházait.

(Zakopane; Lengyelország)

Zakopane városközpontja egyetlen főutca vendéglátóhelyekkel és hegymászó-, valamint sífelszerelésboltokkal. Szinte minden második ház úgynevezett pokoje (lengyel „Zimmer Frei“). A 19. és 20. században épület házak egy része múzeum, míg a többieket magánlakásból hotellé alakították.

(Zakopane; Lengyelország)

A Wielka Krokiew, vagyis a Nagy Tetőgerenda az egyik legnagyobb síugró pálya, amit a Krokiew-hegység lejtőjére építettek. A pályát 1925-ben nyitották meg és azóta is állandó helyszíne a FIS Síugró Világbajnokságnak. A hozzá tartozó lelátó 40 000 nézőt tud befogadni.

(Zakopane; Lengyelország)

Bár Zakopane városa is egy élmény, környékének természeti szépségei felejthetetlenek. Legismertebb kirándulóhelye a Morskie Oko nevű, smaragdzöld hegyi tó, mely 20 kilométerre fekszik a város központjától. Buszok folyamatosan indulnak a Polana Palenica megálló irányába, ahol a 9 kilométeres túraút kezdődik egészen a tóig. Csak gyalog lehet menni, még a bicikli sem megengedett.

(Zakopane; Lengyelország)

A Gáspár-csúcs, vagyis a Kasprowy Wierch alatt elterülő síterület Lengyelország egyik legnagyobb pályarendszere és az egyetlen magashegyi adottságokkal rendelkező síterülete. Hogy ide feljussunk, a Zakopane külső negyedéből, Kuznicéből induló nagykabinos liftbe kell beszállni, amivel egy átszállást követően, úgy 4 kilométer megtétele után elérjük a Kasprowy csúcsa alatti felvonó állomást.

like-post-icon